Praha koupí od České pošty budovu v ulici Na Strži za téměř půl miliardy korun

Česká pošta se dál zbavuje majetku.

Česká pošta se dál zbavuje majetku. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Hlavní město koupí budovu České pošty (ČP) v ulici Na Strži v Praze 4. Zaplatí za ni 425 milionů korun. Ve čtvrtek o tom rozhodli pražští zastupitelé. „Smlouvu chce město s poštou podepsat ještě dnes,“ uvedl radní Adam Zábranský (Piráti). Nákup podpořilo všech 57 přítomných zastupitelů. Jde o sedmipodlažní budovu z roku 1984 s přilehlými pozemky. ČP vypsala na prodej budovy aukci, kterou ale následně zrušila. Pošta kvůli špatným hospodářským výsledkům zrušila od letošního července v Česku tři stovky poboček a ohlásila, že se bude zbavovat majetku. V metropoli se rušení dotklo 35 ze 106 pošt.

„Okolní nemovitosti patří Praze. Pojímali jsme to jako obrovskou a unikátní příležitost pro Prahu, aby se mohla aktivně podílet na svém rozvoji. Takových příležitostí moc nemáme. Pro Prahu mají nemovitosti vyšší hodnotu, než zaplatíme,“ řekl Zábranský. Znalecký odhad ocenil nemovitost na 417 milionů korun, s poštou se nakonec dohodlo město na vyšší částce.

Koupi ve čtvrtek ráno na mimořádném jednání schválili pražští radní. V jimi schváleném dokumentu nebyla cena uvedena, podle Zábranského to bylo přání pošty, aby ji zveřejnilo město až při hlasování zastupitelů. „Poslední úpravy (dokumentů dohody) se řešily včera v noci. Naším cílem je, aby ještě dnes došlo na podpis smlouvy,“ dodal Zábranský.

Opoziční zastupitel a místostarosta Prahy 4 Jan Hušbauer (ANO) navrhl, aby bylo do materiálu zaneseno, že na budoucím rozvoji lokality bude město spolupracovat s radnicí čtvrté městské části. Zastupitelé jeho návrh schválili. V diskusi podpořil nákup také starosta Prahy 4 Ondřej Kubín (ODS), podle něj jej radnice podporuje bez ohledu na to, zda bude budova v budoucnu ve správě magistrátu, nebo svěřena městské části.

Praha vlastní v okolí budovy pošty řadu pozemků. Nákupem nemovitosti se podle schváleného materiálu zvýší hodnota pozemků patřících městu. Koupí bude moci město rovněž maximalizovat potenciál výhod urbanistického plánování a strategického rozvoje ze sociálního, ekonomického i enviromentálního hlediska.

Budova je ve špatném stavu. Zjištěn byl výskyt azbestu, budova má nefunkční centrální vzduchotechniku, zatéká terasou do prvního nadzemního podlaží a z budovy uniká teplo. Opravit je nutné také trafostanici, jejímž vlastníkem je PREdistribuce. Energetická náročnost budovy je na stupni E, který je druhý nejhorší na šestistupňové škále. Součástí je podzemní garáž s 39 místy a příjezdová cesta.

ČP vyhlásila letos v září aukci, ve které chtěla budovu prodat. Vítěz nabídl cenu téměř 400 milionů. Pošta následně aukci bez uvedení důvodu zrušila. O nemovitost projevil zájem pražský magistrát ještě před vyhlášením aukce. Ještě před jejím zrušením pak zástupci města uvedli, že s poštou budou nadále jednat.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, její pověřený ředitel Miroslav Štěpán v srpnu řekl, že letos očekává miliardovou ztrátu. Musela tedy sáhnout k úsporným opatřením, mezi které patřilo i zrušení 300 z 3200 poboček v polovině roku. Pošta zaměstnává téměř 22 tisíc lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Pošta tento týden také uvedla, že vypsala výběrové řízení na prodej budovy hlavní pošty na rohu ulice Politických vězňů a Jindřišské ulice v Praze. Vyvolávací cena je 1,538 miliardy korun bez DPH. Tendru předcházela nabídka objektu státním institucím, kterou nikdo nevyužil. Budovu, ve které v současnosti mimo jiné sídlí management podniku, Česká pošta prodává dohromady s domem v Moravské ulici, kde je cena 62,39 milionu korun.