Praze docházejí byty, skoupili je lovci slev. Prodávající čekají na lepší časy, developeři na výhodnější úvěry

V Praze je k mání nejméně bytů za poslední dva roky

V Praze je k mání nejméně bytů za poslední dva roky Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Bydlení v Praze se už zase stává obtížně dosažitelnou vzácností. Nabídka bytů v metropoli se na počátku tohoto jara propadla na dvouleté minimum a přiblížila se na dohled dramatickému nájezdu kupců na pražské nemovitosti během pandemického roku 2021. Do značné míry za to mohou „lovci slev“, kteří skoupili pražské byty během uplynulých dvou let, a to často za hotové. Bytové menu v metropoli se tak i díky nim trendově smršťuje už od podzimu roku 2022, kdy vrcholila snaha Pražanů zbavit se bytů ještě za staré, vyšší,„pandemické“ ceny. Dnešní prodávající ale už začali chápat, že pražská bytová tenze vstupuje do druhého dějství, a březnové ceny tak povyrostly nejvíce za uplynulý půlrok.

„Trend dokonce zesiluje. Za poslední tři měsíce nabídka bytů klesá meziměsíčně o jedno procento, což je téměř dvojnásobné tempo v porovnání s loňským rokem,“ říká hypoteční expert firmy Broker Trust Libor Vojta Ostatek. Poptávka prý ožila, s nabídkou však nijak nehýbá.

„Trh nyní naráží na cenové limity, které nejsou kupující ochotni akceptovat. Vše, co přijde na trh pod tímto limitem, je okamžitě vyluxováno pryč,“ podotýká ředitel realitního portálu Videobydleni.cz Jakub Veverka. Podle něj je pražský trh s byty momentálně jednoduše překoupený.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!