Primarku se v Česku daří. Rozšiřuje sklady a staví tým pro otevření obchodu v Brně

Distribuční centrum Primarku v Boru u Tachova  se rozrostlo o další halu.

Distribuční centrum Primarku v Boru u Tachova se rozrostlo o další halu. Zdroj: CTP

I když prodejci módy nezažívají kvůli koronavirovým restrikcím dobrý rok, pro řetězce s levnými oděvy a doplňky to neplatí. Irský Primark, který otevřel v červnu na Václavském náměstí svou první prodejnu v Česku, rozšiřuje distribuční centrum v Boru u Tachova. Developer CTP pro něj postavil další, tentokrát plně automatizovanou halu. Zároveň už Primark začal hledat manažery pro novou prodejnu v nákupním centru Olympia Brno, kterou chystá na příští rok.

S developerskou firmou CTP uzavřel Primark nájemní smlouvu na dalších 28 tisíc metrů čtverečních. Dosud si oděvní řetězec v CTParku Bor pronajímal zhruba 51 tisíc metrů čtverečních. Prostory využívá jako distribuční centrum pro velkou část střední Evropy. Kromě Prahy odtud zboží míří také do Rakouska, kde Primark provozuje pět obchodů, a do části Německa, kde působí v desítkách měst.

Nová hala v Boru je vysoká šestnáct metrů, což odpovídá nastupujícímu trendu robotizace. Dosud průmysloví developeři standardně budovali haly vysoké deset až dvanáct metrů.

„Prostory pro Primark jsou připravené na plně automatizovaný provoz. Do budoucna se počítá s tím, že v hale bude pracovat pouze několik zaměstnanců a kromě nich budou provoz zajišťovat roboty,“ uvedl obchodní ředitel CTP Jakub Kodr. Na rozdíl od dosavadního regálového skladu Primarku má nový objekt úzké uličky určené pouze pro automatizované technologie.

Hala prošla moderní certifikací udržitelných budov v kategorii BREEAM Excelent.  „Zelené“ vybavení zahrnuje například přípravu střechy pro montáž fotovoltaických panelů nebo dvanáct nabíjecích míst pro elektromobily.

CTPark Bor je zatím největším tuzemským průmyslovým parkem s celkovou rozlohou 135 hektarů. Po dokončení koncem příštího roku poskytne přes 616 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch.

Jak uvádí poradenská firma BNP Paribas, nejdynamičtěji v posledních dvou letech roste právě industriální trh v Plzeňském kraji. Od začátku roku 2020 tam vznikly skladové a výrobní prostory o celkové rozloze přes čtvrt milionu metrů čtverečních.

Video placeholde
Jak pandemie změnila e-commerce v Česku? • Videohub