Projekt nové ambasády v USA je u ledu

Jan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí

Jan Kohout přijal nabídku vést ministerstvo zahraničí Zdroj: Euro Martin Pinkas

Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Vítězný návrh ateliéru Chalupa architekti
Nynější budova velvyslanectví ČR ve Washingtonu
5
Fotogalerie
Stavba nového českého velvyslanectví ve Washingtonu, s níž ministerstvo zahraničí (MZV) původně počítalo napřesrok, se odkládá na neurčito. Kromě toho, že šéf české diplomacie Jan Kohout nechce kvůli nevyjasněnému mandátu podepisovat žádná nezvratná rozhodnutí, je tu ještě pádnější důvod – peníze vyčleněné loni v dubnu vládou nebudou zřejmě stačit.

„Ukazuje se, že ta půlmiliarda bude stačit maximálně na rekonstrukci, v žádném případě ne na výstavbu nové budovy. Ta by mohla stát až dvojnásobek,“ řekl týdeníku EURO a serveru E15.cz Kohout. MZV přitom ještě minulý rok argumentovalo tím, že naopak výstavba nového objektu je ekonomicky výhodnější než sanace původní budovy z roku 1969.

Představu o nové výkladní skříni Česka v USA má ministerstvo jasnou. V roce 2010 vyhrála mezinárodní soutěž kancelář Chalupa architekti, která má za sebou například český národní pavilon na Všeobecné světové výstavě Expo 2000 v německém Hannoveru. Washingtonskou ambasádu pojali architekti jako budovu ve tvaru písmene Y rozdělenou na soukromou, administrativní a reprezentativní část. „Stavba se nesnaží ukázat jací jsme, ale jací bychom chtěli být. Otevření, sebevědomí, přátelští, vstřícní, respektující, ohleduplní k přírodě a životnímu prostředí vůbec,“ napsalo studio Chalupa architekti ve zdůvodnění realizace.

Washingtonské velvyslanectví není jediným projektem, který byl odložen na neurčito. Podobně nejasná je budoucnost nové české ambasády v Berlíně. V německé metropoli má dojít k výměně – zatímco Němci usilují o odkoupení svého pražského sídla, tedy Lobkovického paláce, Česko by výměnou za to mohlo získat lukrativní pozemek v diplomatické čtvrti Tiergarten.