Průměrná cena staršího bytu v Česku klesla. Nájmy ale stále stoupají

Byty v Karlových Varech

Byty v Karlových Varech Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Byty v Karlových Varech
2
Fotogalerie

Průměrná cena staršího bytu v Česku poklesla. Mezičtvrtletně jde o pokles 4,5 procenta. To znamená, že se ve třetím čtvrtletí dal starší byt pořídit za 84 782 korun za metr čtvereční. Nicméně ale nadále rostou nájmy, které meziročně stouply o 14 procent, informuje studie realitní skupiny European Housing Services (EHS), využívající data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality.

Starší byt v Praze se průměrně ve třetím čtvrtletí nabízel za 115 578 korun za metr čtvereční, ale v září se cena propadla na 112 710 korun za metr čtvereční. To je proti druhému čtvrtletí pokles o 4,7 procenta a zároveň skoro stejně jako před rokem. O tři procenta klesly v září ceny ve středních Čechách, kde stál metr čtvereční v průměru 70 685 korun.

Brněnské a jihomoravské byty klesly v září o osm procent na 88.078 korun za metr čtvereční. Stejná cena zde podle EHS byla loni v zimě. O deset procent vůči druhému čtvrtletí klesly ceny v Ostravě a moravskoslezských městech (40 353 Kč/m2) a ceny starších bytů v Královéhradeckém (57.862 Kč/m2) a Jihočeském (50.328 Kč/m2) kraji klesly o 14 procent.

Rychleji klesají průměrné ceny rodinných domů, a to o skoro deset procent na 47 159 korun za metr čtvereční ve třetím čtvrtletí a v září na 42 652 korun za metr čtvereční. V Jihomoravském kraji se v září snížila mezičtvrtletně cena za metr čtvereční o 17 procent na 41.492 korun. V Moravskoslezském kraji byl propad o 40 procent na 34.531 korun za metr čtvereční. Středočeský kraj měl pokles cen u domů o 14 procent na 54.614 korun za metr čtvereční.

Nejdražší byty v České republice

Video placeholde
Nejdražší byty v České republice • Videohub

„Jakkoli vypadají propady impozantně, je třeba si uvědomit, že trh stále ještě reaguje na rekordní druhé čtvrtletí tohoto roku, kdy si řada domácností sjednala na poslední chvíli hypoteční úvěry a nakupovala za ceny, které byly prokazatelně nadsazené. Nyní je trh v přesně opačné situaci, úvěry jsou rekordně drahé, zájem o ně se propadá. Stejně tak vzrostly náklady na provoz domu nebo investice do rekonstrukcí,“ uvedl Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality.

Podle průzkumu je většina nemovitostí v nabídce déle než tři a půl měsíce a neprodávají se ani po opakovaném zlevnění. „Nastává situace, kdy majitel sice nabídne z jeho pohledu výrazně sníženou cenu, ale stejně nemá šanci prodat. Průměrné ceny se totiž do té doby opět propadnou a on je oproti očekávaní zájemců znovu předražený,“ uvedl Hendrik Meyer, generální ředitel EHS. Studie uvádí, že ve většině případů jsou ceny nadsazené o 15 až 30 procent.

Rostou ceny nájmů, nejvíce v Praze a Ostravě, kde se meziročně zvýšily o 18 procent. V Praze se na konci září ceny nájmů dostaly průměrně na 322 korun za metr čtvereční pronajímané plochy, což je o šest procent více oproti předchozímu čtvrtletí. Ve Středočeském kraji stouply mezičtvrtletně o pět procent na 238 korun za metr čtvereční. V Brně se při sedmiprocentním růstu proti předchozímu čtvrtletí zvýšily na průměrných 276 korun za metr čtvereční.

Ceny nájmu nejspíše porostou i dále. „Každá nová uzavřená smlouva bude za výrazně vyšší cenu než ta předchozí. Vzhledem k tomu, že nájemní cyklus v Česku se počítá na několik let, pocítíme dopady zdražování ve výrazném růstu nájmů klidně až do poloviny dekády,“ odhaduje Jan Škrabánek, ředitel Bezrealitky.