Radotínská jezera na jihu Prahy budou, ale ve skromnější podobě

Radotínská jezera budou volně navazovat na řeku

Radotínská jezera budou volně navazovat na řeku

Vybudování reakreačního území bude předcházet těžba štěrkopísku
Plán rozmístění jezer
Vizualizace radotínských jezer při pohledu shora
Součástí rekreačního komplexu budou i přístaviště
Rekreanti se budou moci u jezer například slunit na zelených plážích
8
Fotogalerie
Pražští radní schválili změnu územního plánu v Radotíně a Lahovicích nedaleko Pražského okruhu. Na soutoku Vltavy a Berounky tak vznikne rekreační oblast se zázemím pro vodní sporty. Původní megalomanský záměr radní výrazně ořezali, ze čtyř jezer zbylo jedno a chybět bude i přístav pro velké lodě.

„Původní dílo se tvářilo jako vytvoření zázemí pro vodní sporty. Jeho prioritou ale mohla být spíše těžba štěrkopísků a machinace s pozemky,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček.

Změna územního plánu v Radotíně vychází podle Hudečka ze studie městské části Praha 16 a počítá s umělým kanálem pro vodní slalom. Studie dále doporučuje zřídit místo pro nakládání menších lodí a kánoí, parkoviště a dva asfaltové okruhy pro jízdu na kolečkových bruslích či běh.

Okolo vodní plochy orámují pěšiny pro vycházky a místa pro rybáře. Křižovatka Výpadové a Přeštínské bude doplněna o čtvrté rameno, které se stane sjezdem do nového areálu. U parkoviště bude rozcestí cyklostezek do centra, podél Berounky a na Zbraslav.

V centrální části by měla být vybudována další vodní plocha s přístavem. „Zde je navrhována funkce rekreačně sportovní v kombinaci s parkovou úpravou - pobytovými odpočinkovými plochami,“ uvádí studie. V plánu je asfaltová dráha pro in-line bruslaře a trávníky, na které si lidé budou moci lehnout, ohniště či místa pro grilování a rovněž místa pro rybáře. Areál by měl vzniknout na ploše zhruba 47 hektarů.

Změna územního plánu nyní poputuje na veřejné projednávání ve výboru pro územní rozvoj, poté o ní bude rozhodovat zastupitelstvo. Původní kritizovaný projekt zastavilo městské zastupitelstvo letos na jaře. Plány na vytvoření Radotínských jezer vodou z Berounky vznikly již v roce 2008.

: