Realitní magnát Vítek chce koupit dalšího italského developera v problémech

Projekt boloňského byznys parku developera Galotti.

Projekt boloňského byznys parku developera Galotti. Zdroj: Galotti

Realitní fond Nova Re, který vlastní skupina CPI Property Group českého realitního magnáta Radovana Vítka, chystá akvizici dalšího italského developera. Napsal to ekonomický deník Milano Finanza. Jedná se o boloňskou společnost Galotti, která od poloviny února hledá nového investora. Vítek je v současnosti v Itálii aktivní především v Římě.

„Probíhající obchodní jednání či akvizice zpravidla nekomentujeme,“ řekl serveru Seznam Zprávy, který na věc upozornil, mluvčí skupiny CPI Property Group Jakub Velen.

Podle italského deníku fond odkoupí pohledávky, které vůči Galotti mají dvě největší italské banky - UniCredit a Intesa Sanpaolo. Následovně pak fond bude jednat o změně ve vlastnické struktuře společnosti, kterou vlastní rodina Marchesini.

Galotti se v posledních letech nachází v obtížích a kvůli krizi na italském realitním trhu nedokončila některé své projekty. V polovině února společnost uvedla, že hledá nového majoritního vlastníka. Jejími hlavními aktivy jsou dva realitní projekty. V rozpracovanější fázi přípravy je developerský projekt v Římě, zatímco druhý v Boloni ještě nemá povolení. Oba mají výměru zhruba 100 tisíc metrů čtverečních.

Radovan Vítek je v Itálii aktivní především v Římě, kde převzal v součinnosti s bankou UniCredit silně zadlužené aktivity developera Lucy Parnasiho. Součástí akvizice byla i oblast, kde měl vyrůst nový římský fotbalový stadión. Okolo projektu ale v současnosti panuje nejistota. Po silné rozepři s místní samosprávou vloni Vítkova skupina otevřela jedno z největší nákupních center v italském hlavním městě. Podle Milano Finanza Vítek také nedávno odkoupil deset hektarů pozemků v římské čtvrti Magliana.

Podle oznámení italské komise pro kontrolu nad obchodováním s cennými papíry Consob CPI Property Group vlastní bezmála 90 procent kapitálu fondu Nova Re. Skupina chystá navýšení kapitálu až na dvě miliardy eur do roku 2024.

Ačkoliv je hlavním městem, Řím stojí v současnosti ve stínu Milána, které je hlavním městem italské ekonomiky. Právě do Milána směřují realitní investice větších mezinárodních fondů.