Realitní magnát Vítek pokračuje v nákupech v Londýně

Londýn

Londýn Zdroj: Reuters

Realitní magnát Radovan Vítek opět investoval v Londýně. Ten láká i další tuzemské miliardáře
V minulém roce koupila Vítkova skupina CPI Property Group kancelářskou budovu na St James's Square
3
Fotogalerie

Skupina CPI Property Group realitního magnáta Radovana Vítka nezahálela ani v závěru roku. Uskutečnila totiž ve čtvrtém čtvrtletí dvě menší akvizice v Londýně, které doplní stávající rezidenční portfolio skupiny na londýnském trhu. Firma o tom informovala ve zprávě na burze, kde shrnuje letošní rok. Jaká byla výše investice, firma neuvedla.

První londýnská nemovitost St. Mark’s Court se nachází ve čtvrti St. John’s Wood a jde o 24 apartmánů, přičemž je možnost další výstavby na existujícím pozemku. Nemovitost byla koupena od nejmenované charity. Ve zmíněné čtvrti se nachází mimo jiné proslulé nahrávací studio Abbey Road, kde vznikly desky legendárních The Beatles či Pink Floyd.

Druhou realitní investici představuje projekt Metrogate House v londýnském South Kensingtonu, který se nyní pronajímá poskytovateli ubytování pro studenty. Kupní cena u obou projektů byla za cenu pod tisíc liber za čtvereční stopu, tedy asi 0,093 metru čtverečního.

„Představuje to výjimečnou hodnotu v těchto lokalitách. CPI Property Group chce obě nemovitosti renovovat,“ uvedla skupina ve své zprávě. CPI Property Group na otázky zaslané nad rámec tiskové zprávy týkající se investic v Londýně nereagovala.

Vítek nicméně investuje do realit v Londýně dlouhodobě, když první rezidenční nemovitost získal v roce 2018. Jednalo se o luxusní bytové portfolio na londýnské Bishops Avenue, které se přezdívá „třída miliardářů“.

O rok později přikoupil jeden z nejbohatších Čechů další dvě rezidenční reality, přičemž šlo například o sedm domů v proslulé londýnské čtvrti Notting Hill, kterou proslavil stejnojmenný film s hvězdami Julií Robertsovou a Hughem Grantem. Kromě rezidencí investovala v minulém roce CPI Property Group rovněž do kanceláří.

Londýnské nemovitosti ale v posledních letech nelákají pouze Vítka, ale i další miliardáře. Na londýnském realitním trhu se výrazně angažuje rovněž skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, developerská skupina HB Reavis Ivana Chrenka nebo například J&T Real Estate.

Bodem zájmu českých i slovenských investorů byla nejistota ohledně brexitu, která tlačila ceny tamějších realit dolů. Někteří majitelé se navíc mohli dostat pod tlak a prodávat za zajímavé ceny.