Ředitelství silnic bude zveřejňovat i zakázky menšího rozsahu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude zveřejňovat zakázky malého rozsahu. Nová směrnice, která stanoví povinnost uveřejnit zakázky nad milion korun bez DPH u služeb a nad tři miliony korun s DPH u stavebních zakázek, vstoupí v platnost 20. prosince. Od změny si slibuje zvýšení transparentnosti.

„Otevíráme tímto možnost mnohem širšímu množství uchazečů o veřejné zakázky malého rozsahu. Tento krok je také jedním z nástrojů minimalizace možností korupčního jednání,“ uvedla Soňa Křítková, pověřená řízením ŘSD.

Stanovená výše cen, nad které musí ředitelství zakázku vypsat na profilu zadavatele, odpovídá polovičním sumám, které stanovuje zákon o veřejných zakázkách.

Čtěte také:

Ředitelství si ale chce nechat možnost udělit některým zakázkám výjimku a otevřenou soutěž v takovém případě nevypisovat. Týkat by se to mělo služeb, které přispějí k odstranění havarijního stavu a mimořádných opatření pro zajištění plynulosti a bezpečnosti silničního provozu, uvedlo ŘSD.

Rozdělováním zakázek na menší, aby se vešly do zákonných limitů a nebylo nutné na ně vyhlašovat veřejnou soutěž, se už začala na ŘSD zabývat kontrola Státního fondu dopravní infrastruktury. Zadáváním zakázek s hodnotou pod šest milionů korun se zabýval i interní audit ŘSD.