Poslanci chtějí dovolit navyšování ceny zakázek až o polovinu

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny

Ivan Pilný, poslanec hnutí ANO, předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Zdroj: Anna Vackova/E15

Poslanci propustili do třetího čtení novelu zákona o veřejných zakázkách. Výbor pro veřejnou správu a hospodářský výbor navrhly, aby se limit pro takzvané vícepráce zvýšil z 20 procent na 50. To by znamenalo, že se cena veřejné zakázky může zvýšit až o polovinu ceny dosažené v soutěži. To ale vyvolalo mezi poslanci debatu. Jiří Petrů (ČSSD) poukázal na to, že jiné členské státy EU mají limit vyšší, předseda hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO) řekl, že se mu limit 50 procent zdá jako vysoký.

Podle Ivana Adamce (ODS) se tím otevírá prostor pro korupci. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura řekl, že zvýšením limitu se legalizuje nekvalitní práce při přípravě projektů.

Zadavatelé by tak podle návrhů výborů mohli zakázku na dodatečné stavební práce nebo služby zadávat stejnému dodavateli v jednacím řízení bez uveřejnění, pokud jejich objem nepřekročí až 50 procent ceny původní zakázky. Ministerstvo pro místní rozvoj k tomu má neutrální postoj, řekla poslancům ministryně Karla Šlechtová. Zvýšení limitu chce navrhnout až v zákoně o veřejných zakázkách zpracovaném podle nové evropské směrnice.

Právní služby bez tendru

Hospodářský výbor navrhl také, aby se nemusely vypisovat zakázky na právní služby. Týkat se to má například zastupování u tuzemských soudů nebo mezinárodních arbitráží, ale i jiných právních služeb spojovaných s výkonem úřední moci. Ministryně Šlechtová s tím nesouhlasí.

Výbor chce vyjmout ze zákona i služby na právní služby s předpokládanou hodnotou nižší než 750 tisíc eur (asi 20,7 milionu korun) u veřejných zadavatelů nebo jeden milion eur (asi 27,6 milionu korun) u sektorových zadavatelů. Podle Šlechtové je tato částka příliš vysoká.

Předloha má mimo jiné usnadnit hodnocení tendrů podle více kritérií a nesoustředit se pouze na nabízenou cenu. Ministerstvo pro místní rozvoj tím chce potlačit praxi zadávat zakázky nejnižší nabídce bez vyhodnocení ostatních kritérií. Novela navrhuje rozšíření dílčích hodnoticích kritérií použitelných k výběru ekonomicky nejvýhodnější nabídky.

Zadavatel bude moci podle ministerstva jako jedno z dílčích hodnotících kritérií využít hodnocení organizace, kvalifikace a zkušeností pracovníků podílejících se na plnění veřejné zakázky. Novela ruší i povinnost zrušit zadávací řízení v případě jediné nabídky.

Poslanec KSČM Leo Luzar vznesl pozměňovací návrh, aby zájemci o zakázky mohli předkládat vysokoškolské diplomy i v latině. Zdůvodnil to tím, že Univerzita Karlova vydává absolventům diplomy v latině a podle jeho zkušeností už se stalo, že zadavatel požadoval překlad diplomů do češtiny.