Rekreační středisko, byty i obratiště. Dopravní podnik prodává majetek

Vozovna Orionka

Vozovna Orionka Zdroj: CC BY-SA 3.0: SJu - Wikimedia Commons

Pražský dopravní podnik po několika letech odstartoval prodej dalších nepotřebných nemovitostí, který dlouhou dobu odkládal. V současnosti chystá elektronické aukce. Nabízet bude rekreační střediska, bytové domy či obratiště Hloubětín. Ohledně historické vozovny Orionka v Praze 3 ještě jedná s magistrátem. Hodnotu nabízeného majetku nechce zatím dopravní podnik zveřejnit.

Několikaletou prodlevu v prodeji nemovitého majetku má na svědomí podle mluvčího dopravního podniku Jiřího Štábla střídání v managementu a vrcholných orgánech podniku a rozdílný pohled na věc. „Teprve na podzim minulého roku byl schválen metodický postup při prodeji zbytného nemovitého majetku, který byl v předchozích dvou minulých letech přepracováván,“ sdělil serveru E15.cz Štábl.

Dopravní podnik nově upustil od toho, aby ho při prodeji zastupovala realitní kancelář. Zvolí méně nákladnou formu elektronické aukce. „V návaznosti na to bude potřeba pořídit příslušný softwarový systém – k tomu nyní činí potřebné kroky,“ uvedl mluvčí.

Před každou aukcí nechá podle Štábla dopravní podnik zpracovat znalecký posudek, který bude sloužit jako podklad pro určení minimální kupní ceny. Tím také podnik zdůvodňuje, proč nesdělí přibližnou hodnotu majetku, který chce prodávat. „Konkrétnější informace budeme mít ve chvíli, kdy se bude připravovat e-aukce,“ konstatoval Štábl.

Chatky, byty, pozemky

Do prodeje chce podnik poslat například pozemky a budovy rekreačního střediska Vesna I a II v obci Nová Ves nad Nisou na Jablonecku. V roce 2011 za ně požadoval podle serveru aktualne.cz minimálně deset milionů korun.

V rekreačním středisku Vesna I stojí dvě obytné budovy, které byly postaveny v roce 1930 a v 70. a 80. letech byly rozšířeny a zrekonstruovány. V druhém areálu by byla k prodeji čtyřpodlažní hlavní budova a dvě jednopodlažní dřevěné chatky. Hlavní budova byla vybudována v roce 1989 částečně na původních základech roubené stavby, zmínil server.

Co s Orionkou?

Další rekreační areál, který bude kupcům k dispozici je rekreační středisko Těně, které leží u Rokycan, bytové domy Skloněná a měnírna Altán. V elektronické aukci by se mělo objevit také bývalé obratiště Hloubětín a řada dalších pozemků.

Nejistá je zatím budoucnost historické vozovny Orionka v Praze 3, o které jedná již delší dobu dopravní podnik s magistrátem. Podle informací z magistrátu ale nevypadá, že by šlo o žhavé téma.

Prodejem nepotřebného majetku si chce dopravní podnik vylepšil napjatý rozpočet.

Jaroslav Ďuriš: Do stavby metra D chceme zapojit i soukromníky