Scott.Weber kupuje od Penty sdílené kanceláře v komplexu Churchill u VŠE

Pražské coworkingové centrum Base

Pražské coworkingové centrum Base Zdroj: Penta

Pražské coworkingové centrum Base
Pražské coworkingové centrum Base
Pražské coworkingové centrum Base
4
Fotogalerie

Společnost Scott.Weber Workspace, provozující flexibilní kanceláře, coworkingové a eventové prostory, kupuje od firmy Penta Real Estate coworkingové centrum Base, které je součástí kancelářského komplexu Churchill v Praze 2. Firmy oznámeních cenu neuvedly, podle zdrojů ČTK hodnota transakce nepřesáhla stovky milionů korun. Base bude 13. pražskou pobočkou spadající do sítě Scott.Weber.

„Svou lokalitou, atraktivitou a úrovní služeb Base do našeho konceptu plně zapadá, a tak pro nás byl logickou volbou. Naše předpověď konsolidace trhu se naplňuje, v současnosti naše centra zaujímají téměř 40 procent trhu,“ uvedl zakladatel Scott.Weber Workspace Adam Zvada. Doplnil, že firma chce do poloviny příštího roku uzavřít s pronajímateli budov smlouvy na dalších osm center, včetně rozšíření ve stávajících lokalitách.

Společnost by tak podle svých propočtů obsadila více než 50 procent trhu se servisovanými kancelářemi a coworkingovými centry a téměř zdvojnásobila současnou pronajímatelnou plochu. V současnosti činí 41 tisíc metrů čtverečních. „V rámci této expanze také vstoupíme do regionů, postupně otevřeme centra v Brně a Ostravě,“ podotkl Zvada.

Centrum Base nedaleko pražského hlavního nádraží má plochu 2200 metrů čtverečních, až osm zasedacích místností různých velikostí, 25 kanceláří, školící místnost a komunitní zónu až pro 100 lidí. Najednou v prostorech může pracovat 300 osob.

Penta k prodeji uvedla, že se bude plně soustředit na nové developerské projekty mimo jiné v oblasti Florence a hlavního nádraží. „Místo dalšího růstu pražského Base jsme se rozhodli soustředit se na náš klíčový business - rozvoj velkých developerských projektů v širším centru Prahy. Provoz Base však zachováme v jedinečném prostředí Jurkovičovy teplárny v Bratislavě,“ doplnil obchodní ředitel pro komerční výstavbu společnosti Penta Real Estate Pavel Streblov.

Penta Real Estate plánuje pokračovat ve výstavbě nové čtvrti v okolí své nově otevřené kancelářské budovy Masaryčka. Její výstavba trvala přes dva a půl roku a náklady byly 2,5 miliardy korun. Na konci října koupila Penta firmu ČSAD Praha Holding, která vlastní autobusové nádraží Florenc a přilehlé pozemky. V polovině listopadu pak od Českých drah odkoupila dlouhodobě nevyužívané pozemky na Florenci v sousedství pražské magistrály za téměř 244 milionů korun. Částka ale může ještě vzrůst podle výsledku nyní projednávané změny územního plánu.