Sekyra opouští Slovensko, firma prodala aktiva za 1,5 miliardy

Luděk Sekyra

Luděk Sekyra Zdroj: E15 Eduard Erben

Tuzemská developerská společnost Sekyra Group odchází ze Slovenska. Své nemovitosti a další aktiva tam prodala francouzsko-britské realitní skupině JF Hamilton za 60 milionů eur, tedy asi za 1,5 miliardy korun. Má jít o největší obchod na slovenském developerském trhu v roce 2011.

„Tato transakce byla dohodnutá za podmínek výhodných pro obě strany a může být základem výrazně širší spolupráce našich dvou skupin v regionu střední a východní Evropy,“ uvedl většinový majitel Sekyra Group Luděk Sekyra.

JF Hamilton Group získala od Sekyry projekt obchodního centra Galerie Cubicon v bratislavské Mlýnské dolině. Ve slovenském hlavním městě firma ovládla také všechny dosud neprodané byty v projektu Rezidence Cubicon a pozemky určené na výstavbu druhé fáze bytového projektu. Další položkou transakce je v Bratislavě pozemek ve Starohorské ulici a areál Cvernovka.

Centrála JF Hamilton Group pro střední Evropu je v Praze. V české metropoli firma letos koupila například bývalé sídlo zkrachovalé sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading ve Štěpánské ulici v Praze. Získala také čtyři budovy od Komerční banky.

JF Hamilton působí ve střední a východní Evropě od roku 1996, původně však vystupovala pod značkou Domus. Ke konci roku 2010 skupina podle vlastních údajů spravovala kolem 100 tisíc metrů čtverečních bytových, obchodních a kancelářských budov a přibližně 20 developerských projektů. Za skupinou stojí nejmenovaná rodina z Francie.

Sekyra Group vlastní práva na zástavbu řady pražských území. Mezi hlavní pozemky, kde chce stavět, patří Rohanský ostrov, nákladové nádraží Žižkov nebo pozemky kolem Smíchovského nádraží.