Singapur brojí proti malým bytům, developery nutí stavět větší jednotky

Singapur

Singapur Zdroj: profimedia

Singapur
Singapur
Singapur
Singapur
Singapur
7
Fotogalerie

Městský stát se rozhodl zakročit proti rozmachu výstavby miniaturních bytů. Oznámil proto přísnější pravidla pro nové developerské projekty, která platí mimo centrální část Singapuru. V platnost vejdou v lednu příštího roku. Snižují mimo jiné maximální možný počet bytových jednotek v budově, informuje agentura Reuters s tím, že jde o nejsilnější opatření vůči developerům v zemi za posledních pět let.

Revidovaná pravidla upravují výpočet maximálního počtu bytů v komplexech. Hrubá podlahová plocha budovy se nebude dělit 70 metry čtverečnímí jako doposud, ale 85. V některých oblastech dokonce 100 metry čtverečními. Podle společnosti Cushman and Wakefield limity sníží počet bytových jednotek o 18 a 30 procent.

„S novými pravidly jsou developeři motivováni k tomu, aby poskytovali širokou škálu velikostí bytových jednotek pro různurodé potřeby všech segmentů trhu. Včetně větších rodin,“ uvádějí singapurské úřady. „Nařízení také pomohou chránit a zachovat kvalitu života v rezidenčních oblastech a dopomoci k tomu, aby místní infrastruktura nebyla příliš zatěžkávána," dodává instituce městský rozvoj.

Oznámení nových pravidel vedlo k poklesu akcií některých společností zabývajících se realitami v Singapuru. Společnost City Developments, skupina UOL nebo firma Oxley Holdings si odepsaly mezi dvěma až čtyřmi procenty hodnoty.