Skanska a rakouská S+B Gruppe chtějí projekty ECM na Pankráci

Kancelářskou budovu City Green Court Skanska koupila od ECM Real Estate Investments za zhruba 200 milionů korun.

Kancelářskou budovu City Green Court Skanska koupila od ECM Real Estate Investments za zhruba 200 milionů korun. Zdroj: Skanska

Stavební společnost Skanska a rakouská realitní firma S+B Gruppe mají zájem o převzetí některých nemovitostí a projektů zadluženého developera ECM Real Estate Investments (ECM) v Praze na Pankráci. Konkrétně se zajímají o kancelářské projekty City Deco a City Element. ECM je od července v konkurzu.

O tom, zda zmíněné projekty získá Skanska, nebo S+B Gruppe, ale ještě zdaleka není rozhodnuto. Poradenská firma REA International doporučila věřitelskému výboru ECM oslovit ještě další zájemce, kteří v minulosti o tyto nemovitosti projevili zájem.

Podle zápisu ze schůze věřitelského výboru ECM má mít Skanska na Pankráci zájem jen o pozemky, zatímco S+B Gruppe chce údajně převzít také projektové firmy i s jejich závazky.

„Společnost Skanska má samozřejmě vždy zájem o nové vhodné projekty. Za jednu ze strategických oblastí považujeme Prahu 4, kde se již ostatně dlouhodobě angažujeme v rámci projektu City Green Court. Další podrobnosti nemůžeme s ohledem na důvěrný charakter jednání komentovat,“ řekla mluvčí Skansky Lucie Nováková. Nyní budovanou kancelářskou budovu City Green Court koupila Skanska v roce 2010 právě od ECM. S+B Gruppe na dotazy ohledně převzetí projektů ECM neodpověděla.

Dalším z významných projektů ECM na Pankráci je bytový a kancelářský projekt výškových budov City Epoque. Městský soud v Praze ale projektu nedávno zrušil platné územní rozhodnutí, a vyhověl tak námitkám občanského sdružení.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Janků, který dosud stojí v čele firmy. Věřitelé vůči ECM přihlásili pohledávky v nominální výši 9,5 miliardy korun. Za letošní první pololetí ECM snížila ztrátu na 2,6 milionu eur, tedy asi 64 milionů korun, ze ztráty 41,1 milionu eur o rok dřív.