Skanska postaví část dálnice D3, odhadní cenu srazila na 43 procent

Stavba dálnice D3 finišuje

Stavba dálnice D3 finišuje Zdroj: Jan Sindelar

Pětikilometrový úsek dálnice mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem vybuduje stavební společnost Skanska. V tendru zvítězila s cenou 598 milionů korun, což byla nejnižší nabídka a odpovídala 43 procentům ceny projektu. Nyní běží 15denní lhůta, po kterou se mohou neúspěšní uchazeči odvolat.

Nejnižší nabídku podala Skanska i na nedaleký úsek D3 Borek - Úsilné. O vítězi tohoto řízení hodnotící komise dosud nerozhodla, ze soutěže ale vyloučila dva uchazeče. Skanska v tomto případě nabídla rovněž 598 milionů korun a byla o 120 milionů lacinější než druhý uchazeč v pořadí – konsorcium firem Eurovia a Strabag.

Situace, kdy se výsledné ceny stavebních projektů pohybují kolem poloviny odhadní hodnoty, jsou v silničním a železničním stavitelství realitou zhruba rok a půl. Důvodem je nízký počet vypisovaných stavebních řízení a z toho plynoucího vyššího konkurenčního tlaku mezi stavaři. Ti si ale zároveň stěžují na to, že vítězové tendrů nabízejí nižší ceny, než jaké jsou jejich skutečné náklady.

Dálnice D3 má spojit Prahu, Tábor a České budějovice, a z Třebonína pokračovat jako rychlostní silnice k rakouským hranicím. V současnosti je v provozu 42kilometrový úsek mezi Meznem a Veselím nad Lužnicí. Předpokládané náklady na stavbu jsou zhruba 80 miliard korun.