Start-upisté koupili v Brně obchodní centrum. Investují celkem miliardu

Nákupní centrum Futurum Brno.

Nákupní centrum Futurum Brno. Zdroj: CC BY-SA 3.0:Kirk

Hlavním nájemcem v obchodním centrum Futurum Brno je hypermarket Tesco. (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Jedno z brněnských obchodních center Futurum má nového majitele. Čeští investoři ze skupiny Opifer chystají realitní investice i ve Francii a na Seychelských ostrovech.

Investor do biotechnologických a IT start-upů Opifer mění investiční strategii a vstupuje do zcela jiného byznysu. V Brně koupil obchodní centrum Futurum. Nemovitost plánuje od základů přestavět. Celková investice bude jedna miliarda korun. Futurum se dlouhodobě potýkalo se slabou návštěvností. Opifer centrum koupil od nadnárodní skupiny Atrium European Real Estate.

„Dlouhodobě se zaměřujeme na rizikové investice. Nákup a rekonstrukce Futura do této oblasti patří. Investicemi v oblasti nemovitostí chceme více diverzifikovat naše portfolio a dosahovat nadstandardního výnosu i v oblasti nemovitostních projektů, které jsou proti jiným oblastem do kterých investujeme, podstatně méně rizikové,“ řekl na dotaz deníku E15 spolumajitel skupiny Opifer Lukáš Foral.

Nákupní centrum Futurum se má kompletně změnit. Vzniklo již v roce 2001. Takto stará obchodní centra jsou podle realitních profesionálů zralá na rekonstrukci.

„Menší či větší změnou musí obchodní centrum projít každých osm až deset let. To je v Evropě standard. Dochází k úpravám mobiliáře, osvětlení, dekorace, změní se vstupy,“ uvedl specialista na retail Jan Kotrbáček z poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Start přestavby Futura bude záviset na získání povolení.

„Jedná se kapitál partnerů a částečně zapojíme i dluhopisy. Na akvizici Futura se samozřejmě významně podílela i banka,“ sdělil investor Foral na dotaz, jak miliardovou akvizici Opifer financuje.  

Obchodní centrum Futurum v brněnských Horních Heršpicích vzniklo již  v roce 2001. Na 35 tisících metrech čtverečních je řada obchodů v čele s hypermarketem Tesco. Jeho se však zatím majetková změna netýká. 

Pro Opifer to nemá být poslední realitní investice. „Bude se opět jednat o nemovitostní projekty, kde je třeba aktivní zapojení investora a kde na druhou stranu očekáváme i nadstandardní výnos. Zvažujeme hotelové projekty ve Francii a na Seychelských ostrovech,“ partner v Opiferu Foral.

Není to poprvé, co se lidé z prostředí kolem start-upů vydali do realit. Například investoři ze skupiny Pale Fire Capital, kteří mimo jiné založili srovnávač pojistek ePojištění.cz, koupili Obchodní centrum Šestka kousek od Letiště Václava Havla v Praze. Podobně jako brněnské Futurum se dlouhodobě potýkalo se slabou návštěvností. Snahu zlepšení vzdali nový majitelé po roce a třech měsících na začátku letošního roku. Centrum prodali realitnímu podnikateli Romanu Pilíškovi a jeho společníkům.