Po zkrachovalém developerovi zbyly matrace a květináče. Věřitelé se bouří

Na konkurz zkrachovalého developera Con Invest získala vliv skupina věřitelů, která není spokojená s dosavadním řešením bankrotu. (ilustrační foto)

Na konkurz zkrachovalého developera Con Invest získala vliv skupina věřitelů, která není spokojená s dosavadním řešením bankrotu. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium
Roli kolem zbankrotované realitní firmy Con Invest hraje rovněž byznysmen Daniel Farnbauer.
V konkurzu s Con Investem panuje podezření, že z firmy mizel majetek v době, kdy bylo jasné, že půjde do insolvence nebo dokonce po jejím vyhlášení. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Protimafiánská policie vyšetřuje, za jakých okolností zmizel majetek zbankrotované realitní společnosti Con Invest. Věřitelé nespokojení s průběhem konkurzu vyměnili věřitelský výbor.

Na konkurz zkrachovalého developera Con Invest získala vliv skupina věřitelů, která není spokojená s dosavadním řešením bankrotu. Na schůzi věřitelů dosáhla výrazné obměny věřitelského výboru. Z původních pěti členů v něm zůstala jen společnost Eltodo. Okolnosti konkurzu vyšetřuje Národní centrála proti organizovanému zločinu. Ve hře jsou i příjmy z miliardového developerského projektu v Praze na Hagiboru.   

„Věřitelský výbor z dlouhodobého pohledu nekomunikoval s jednotlivými věřiteli dlužníka. Nepostupoval rovněž dostatečně aktivně v rámci spolupráce s bývalou i současnou insolvenční správkyní,“ sdělil na dotaz deníku E15 advokát Patrik Persona, který v konkurzu zastupuje věřitelskou firmu A-Shift.

Právě liberecká firma A-Shift, která v posledním období aktivně upozorňovala na možné nepravosti v konkurzu, se stala novým členem věřitelského výboru. Ten doplnila ještě společnost Centenaris. Z orgánu, který úzce spolupracuje s insolvenčním správcem, naopak zmizela stavební firma Sefiko, společnost nazvaná 11 company a podnikatel Miroslav Čermák. Již dříve z čela věřitelského výboru odešla Česká spořitelna. Banka coby zajištěný věřitel inkasovala výnos z prodávaného majetku developera přednostně.

V konkurzu s Con Investem panuje podezření, že z firmy mizel majetek v době, kdy bylo jasné, že půjde do insolvence, nebo dokonce po jejím vyhlášení. Obměněný věřitelský výbor si navíc hodlá posvítit na bývalou insolvenční správkyni developera Helenu Horovou. Ta má v současnosti pozastavenou činnost kvůli trestnímu stíhání pravděpodobně v jiné věci.

Věřitelé doufají, že se dostanou mimo jiné k 43 milionům korun, které má Con Investu dlužit společnost Vinohradská Development kontroverzního podnikatele Daniela Farnbauera. Ten s majitelem Con Investu Jiřím Štěpánkem spolupracoval. Věřitelům vadilo, že současná insolvenční správkyně kvůli tomuto dluhu nepodala žalobu. Vysvětlení chtěl po správkyni rovněž státní zástupce Tomáš Louda.

„Důkazní nouze a promlčení mě vedly k vážnému rozhodnutí, že jsem se k podání takové žaloby neodhodlala,“ vysvětlovala insolvenční správkyně Lenka Vidovičová před soudem. O moc úspěšnější podle ní není ani policie, která okolnosti této půjčky vyšetřuje.

Konkurz se společností Con Invest se táhne již od roku 2010. Pravděpodobně se kvůli soudním sporům a policejnímu vyšetřování neskončí ani letos. V majetkové podstatě developera už přitom kromě pohledávek moc nezůstalo. Z hmatatelných věcí jen pár květináčů a matrace, uvedla insolvenční správkyně.

Con Invest měl původně ještě podíl ve firmě Vinohradská Development. Té původně patřilo osm hektarů lukrativních parcel na Hagiboru. Vzniknout na nich má bytová čtvrť za miliardy. Byznysmen Daniel Farnbauer se však postaral o to, že se Vinohradská Development sloučila s jeho firmou Vinohradská Properties. Z polovičního podílu Con Investu tak po zvýšení základního kapitálu a fúzi zůstalo sotva pět procent.

Jak rozmnožit peníze? Více se o investicích dočtete v novém vydání magazínu E15 Premium. Objednávejte zde >>>

Video placeholde
Jak být bohatý - investiční magazín E15 Premium • E15