Stavařům pomáhají byty, v Praze jich letos developeři prodají sedm tisíc

Byt, ilustrační foto

Byt, ilustrační foto

Stavaři od začátku roku do konce října zahájili v Česku stavbu 5483 bytů v bytových domech, meziročně je to o 2,7 procenta více. Počet dokončených bytů ve stejném období meziročně vzrostl o 13,5 procenta na 5769. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

„Českému stavebnictví pomáhá hlavně bytová výstavba. Jen v Praze developeři letos prodají sedm tisíc nových bytů. To dá práci desítkám stavebních firem zaměstnávajících desítky tisíc lidí,“ řekl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. „Jsme v situaci, kdy vázne projednávání veřejných zakázek, novela stavebního zákona je v nedohlednu.

Není proto jisté, které projekty se podaří včas dotáhnout, zadat a zahájit jejich realizaci. Stabilní zakázky od soukromých investorů jsou pro stavebnictví doslova záchranou,“ dodal předseda představenstva a vlastník Central Group Dušan Kunovský. Jeho firma má aktuálně rozestavěno zhruba 1800 bytů, letos jich zatím dokončila 600.

Podíl Prahy na zahájených bytech v rámci celé České republiky už čtvrtý měsíc po sobě klesal. Zatímco v polovině roku to bylo 74 procent, na konci října už jen 57,1 procenta. S velkým odstupem následují Jihomoravský kraj (14 procent), Olomoucký kraj (7,5 pct), Středočeský (5,6 pct) a Plzeňský kraj (4,6 pct).

Počet zahájených rodinných domů se za deset měsíců letošního roku meziročně zvýšil o 6,7 procenta na 11 496. Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, bylo od začátku roku do konce září zahájeno 21 945 bytů, meziročně o 7,2 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2008 (ke konci října 37 607) je to o 41,6 procenta méně.