Stavbou roku se staly Štvanická lávka, pelhřimovská nemocnice i vsetínská hala

Štvanická lávka

Štvanická lávka Zdroj: David Malík

Štvanická lávka
Štvanická lávka
Štvanická lávka
Štvanická lávka
Nemocnice Pelhřimov - pavilon péče o rodinu
16
Fotogalerie

S blížícím se koncem roku opět ocenili odborníci nejzdařilejší architektonické počiny letošního roku. Titul Stavba roku 2023 získala například v létě otevřená Štvanická lávka v Praze i opakovaně oceňovaná nová lávka v Litomyšli. Ocenění si v soutěži pořádané Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství odnesli i autoři řady dalších veřejných staveb.

Na Štvanické lávce, která v hlavním městě propojuje břehy Vltavy mezi Karlínem a Holešovicemi, ocenili porotci trvanlivost konstrukce, která je až dvojnásobná oproti standardu. Ocenění dostala také další lávka, a to v Litomyšli, kde propojuje dvě části města.

Křišťálovou lahev získal také pavilon péče o rodinu v Nemocnici Pelhřimov, kde se porotcům líbilo řešení fasády, jež se pod dopadem slunečních paprsků proměňuje. Ocenění získaly také multifunkční sportovní hala Kapka ve Vsetíně, bytový dům Oáza v Liberci, medicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni nebo kompetenční centrum společnosti Baumit v Brandýse nad Labem.

Porotci ocenili i další veřejné stavby jako rekonstrukci kostela sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou, návštěvnické centrum Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci, stavební úpravy Červeného kostela v Olomouci, dostavbu Nejvyššího kontrolního úřadu v Praze či rekonstrukci tramvajové vozovny Slovany v Plzni. Ocenění získalo také centrum současného umění Epo1 v Trutnově, kde se odborníkům líbilo zachování genia loci místa.

Zahraniční stavbou roku se stal tunel Milochov na trati mezi Žilinou a Púchovem na Slovensku. U veřejnosti zase zvítězily bytový dům Mýtka ve Staré Boleslavi a letiště Saint Louis v Senegalu.

Ministerstvo pro místní rozvoj ocenilo výstavbu nového univerzitního kampusu v Ostravě na Černé louce, ministerstvo průmyslu a obchodu zase městský okruh Křimická na Karlovarsku a administrativní budovu Kloboucká lesní ve Zlínském kraji.

Porotci také vybrali letošní osobnosti stavitelství a architektury, kterými se stali architekt Josef Pleskot a projektant Vladimír Janata.