Stavebnictví zmírnilo meziroční pokles na šest procent. Přibylo zahájených bytů

Byty U Dubu

Byty U Dubu

Návrat do centra.V bývalém areálutovárny TeslaVršovice mávzniknout RezidenceVršovice více nežs 260 byty. Až čtvrtinubytů mají tvořitgarsoniéry, počítá sei s řadou loftovýchbytů. Výstavbu chceCrestyl zahájit užletos na podzim
reality, byty
panelové domy, reality, byty
Byty U Dubu
Byty v Hong Kongu
6
Fotogalerie

České stavebnictví v srpnu zpomalilo meziroční pokles na 5,9 procenta z 16,3 procenta v červenci, kdy stavební produkce klesala nejrychleji od března 2013. V letošním srpnu přibylo zahájených bytů, ubylo ale dokončených bytů a vydaných stavebních povolení.

Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavební produkce snížila o 8,4 procenta. Letošní srpen měl ve srovnání s loňským o dva pracovní dny více.

"Na jedné straně se sice stabilizovala pozemní výstavba, avšak propad té inženýrské byl natolik silný, že celé odvětví zůstává v červených číslech. Bytová výstavba si tentokrát připisuje mírný nárůst, který ovšem zatím nedokáže příliš vyjít vstříc silné poptávce na trhu," uvádí analytik ČSOB Petr Dufek.

Slabé stavebnictví se i nadále zbavuje zaměstnanců, i když výrazné poklesy počtu pracovníků v letošním roce za sebou mohou skrývat i rozsáhlejší návrat k švarcsystému. Takže nakonec to až tak dramatické být nemusí.

 

Meziměsíčně byla stavební produkce očištěná od sezónních vlivů vyšší o 0,8 procenta. Produkce v pozemním stavitelství meziročně vzrostla o 1,1 procenta, v inženýrském se snížila o 18,2 procenta.

tavebních povolení vydaly úřady proti loňskému srpnu o 5,2 procenta méně, bylo jich 6702. "Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 25 miliard korun a ve srovnání se stejným obdobím roku 2015 klesla o 2,9 procenta," uvedl ČSÚ.



Bytů bylo v srpnu zahájeno meziročně o 5,1 procenta více, stavět se začalo 2539 bytů. Nárůst statistici evidují u bytů v rodinných domech, v bytových domech ale zahájených bytů ubylo.

Dokončených bytů bylo v srpnu meziročně méně o 12,3 procenta, celkem 1834 bytů. Počet dokončených bytů v rodinných domech klesl, v bytových domech vzrostl.

Pracovníků ve stavebnictví v srpnu ubylo v podnicích s 50 a více zaměstnanci o 2,5 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 8,2 procenta a činila 32 561 korun.