Počet volných nových bytů v Praze klesl téměř o třetinu na 4715, nejdražší jsou na dvojce

Bydlení zalité sluncem v pulsující lokalitě přímo na metru, to je Rezidence Palmovka v Praze 8. Na nabídku bytů se můžete těšit v polovině října.

Bydlení zalité sluncem v pulsující lokalitě přímo na metru, to je Rezidence Palmovka v Praze 8. Na nabídku bytů se můžete těšit v polovině října.

Ceny bytů v Praze půjdou kvůli povodním dolů
Největším projektem luxusních a zároveň dostupných bytů v centru Prahy je Residence Garden Towers na Žižkově.
Nejvíce bytů nabízí městská část v Římské ulici.
V pondělí se nájemníci domů sejdou od 19 hodin v místním klubu Junior.
Současná podoba oblasti kolem cukrovaru: V komplexu by mohl vzniknout i bazén.
14
Fotogalerie

Počet volných nových bytů v Praze na konci srpna meziročně klesl o 31,2 procenta na 4715. Průměrná nabídková cena volných bytů vzrostla o 12 procent na 75 650 korun za metr čtvereční. Nejdráže se prodávaly byty v Praze 2 (139 200 korun za metr čtvereční), naopak v Praze 9 stál metr čtvereční v průměru 58 600 korun. Vyplývá to z nejnovějšího Develop indexu poradenské společnosti Deloitte.

Nejvíce bytů nabízeli developeři v kategoriích 3+KK (1437) a 2+KK (1425). V kategorii 1+KK jich bylo 907, v kategoriích 4+KK a vyšších 946.

V porovnání s koncem června vzrostla cena jen o nepatrných 0,1 procenta. "Cenový vývoj u nově stavěných bytů ovlivnily v průběhu prázdninových měsíců zejména dva faktory. Stejně jako v minulých dvou letech se projevila snížená aktivita na trhu nových bytů, objevilo se také více nových projektů, které lze zařadit do kategorie levnějších," uvedl ředitel oddělení nemovitostí Deloitte Miroslav Linhart.

Developeři o prázdninách prodali o 30 procent méně bytů než v předchozích dvou měsících. Zhruba o třetinu klesl i počet bytů, které dali developeři nově do svých nabídek. "Nových developerských projektů na pražském trhu tedy neustále ubývá," doplnil jednatel portálu CenovaMapa.org Milan Roček.

Zatímco loni v červenci a srpnu v metropoli přibylo v 18 projektech tisíc bytů, letos ve stejném období to bylo jen 714 bytů ve 13 projektech. "V cenících developerských společností bylo možné sledovat i změny týkající se dispoziční struktury prodávaných, ale prozatím neprodejných bytů. Velké a dražší byty byly v některých projektech rozdělovány na menší," dodal manažer oddělení nemovitostí Deloitte Petr Hána.

V červenci a srpnu ubylo z nabídky developerů 965 bytů. Nejvíce společnostem Central Group (162), Finep (79) a Vivus (63). Průměrná cena prodaných bytů činila 67 800 korun za metr čtvereční.