Švédové opustili vedení české Skansky

Skanska

Skanska Zdroj: Five na Smíchově

Ve vedení českého stavebního obra Skanska došlo k významným personálním změnám. Poprvé po osmi letech nebudou ve správní radě vyslanci mateřského švédského koncernu.

Správní rada tuzemské pobočky přední stavební společnosti Skanska je opět plně v rukou českých manažerů. Mateřský švédský koncern totiž z vedení české Skansky odvolal švédské zástupce. Skončil rovněž předseda správní rady Mats Williamson. Nejméně jeden Švéd byl členem vedení české Skansky nepřetržitě od roku 2010.

Novým šéfem správní rady Skansky je podle zjištění serveru E15.cz prezident firmy pro Česko a Slovensko Michal Jurka. Orgán po odchodu Švédů doplnil ještě finanční ředitel české a slovenské skupiny Jiří Černík a vedoucí právního oddělení firmy Ondřej Navrkal. Ve správní radě nahradili Švédy Marca Bassiniho a Berndta Wallina.

„Jde o plánovanou změnu, která je v souladu s lednovým oznámením, kdy Skanska AB uvedla, že bude posilovat autonomii lokálních obchodních jednotek a upraví řídící model tak, aby byl přímější a lépe odpovídal potřebám byznysu,“ řekl mluvčí stavební firmy Ondřej Svatoň.

Švédský koncern nepovažuje situaci v českém stavebnictví za zcela příznivou „V České republice pokračujeme v adaptaci na prostředí se silnější konkurencí,“ uvedl generální ředitel celého koncernu Anders Danielsson v poslední čtvrtletní zprávě.

Personální změny se týkají stavební částí skupiny Skanska. Vedle ní působí v Česku ještě sesterský developer kancelářských budov Skanska Property a stavitel bytů Skanska Reality.