Tesco prodalo v Česku další obchodní dům

Hypermarket Tesco v Hradci Králové na Dukelské třídě.

Hypermarket Tesco v Hradci Králové na Dukelské třídě. Zdroj: CC BY 2.5: Prazak

Obchodního centra Letňany v Praze se Tesco zbavilo v roce 2016.
2
Fotogalerie

Veřejnosti dosud nepříliš známý podnikatel Václav Klán udělal další velký obchod s řetězcem Tesco. Ten naopak zrychluje ústup z realit.

Britský řetězec Tesco se po nedávném prodeji obchodního domu Máj v Praze na Národní třídě zbavil další lukrativní nemovitosti. Prodal hypermarket v centru Hradce Králové. Kupcem je stejně jako v případě Máje společnost Amádeus Real podnikatele Václava Klána.

„Můžeme potvrdit, že společnost Amádeus Real prostřednictvím dceřiné firmy koupila objekt Teska v Hradci Králové na Dukelské třídě. Bližší informace po dohodě smluvních stran k tomuto obchodu nebudeme zveřejňovat,“ řekl na dotaz deníku E15 mediální zástupce nového majitele Karel Samec.

Tesco obchod nekomentovalo. Podle informací z trhu se mohla cena transakce pohybovat od čtvrt do půl miliardy korun.

Pro Amádeus Real představuje akvizice již třetí transakci s Teskem. Nejdříve Klán loni od Britů pořídil obchodní dům v Plzni na Národní třídě. Následně získal pražský Máj. Ten se stal s cenou kolem dvou miliard korun zatím jeho největším nákupem.

„Pro Amádeus Real je koupě hradeckého obchodního domu Tesco logickou volbou. V jeho těsném sousedství vlastní Amádeus menší nákupní centrum Atrium, což by do jisté míry mělo zajistit synergický efekt,“ komentoval transakci Ondřej Vlk, šéf průzkumu trhu v poradenské společnosti Colliers International.

Obě Klánovy retailové nemovitosti v Hradci Králové se musejí vyrovnat s konkurencí nedalekého nákupního centra Aupark. To tam na konci roku 2016 otevřel slovenský developer HB Reavis. Potravinové prodejce v tomto projektu reprezentuje hlavně řetězec Billa.  

 

„Amádeus se může snažit případný odliv obchodníků nebo zákazníků vyřešit větším propojením obou obchodních domů Atrium a Tesco,“ dodal konzultant Vlk z Colliers.

Tesco dlouhodobě zdůvodňuje realitní výprodej tím, že hledá nové využití pro své obchodní domy. Jedním z největších obchodů byl kromě pražského Máje prodej třetinového podílu v nákupním centru Nový Smíchov v Praze 5. Další transakci v řádu miliard korun Tesco udělalo v roce 2016 prodejem velkého centra v Praze-Letňanech.