UDI Group postaví další investiční byty v Polsku. Navzdory zdražení vyjdou levněji než v Praze

Developerská skupina UDI Group postaví byty ve Varšavě za 2,8 miliardy korun.

Developerská skupina UDI Group postaví byty ve Varšavě za 2,8 miliardy korun. Zdroj: UDI Group

Developerská skupina UDI Group postaví byty ve Varšavě za 2,8 miliardy korun.
Developerská skupina UDI Group postaví byty ve Varšavě za 2,8 miliardy korun.
Původní továrna společnosti Ursus, kterou nahradí nové obytné domy.
Plán nové bytové výstavby ve Varšavě.
5
Fotogalerie

Mezinárodní developerská skupina UDI Group Radka Menšíka zahájila ve Varšavě druhou etapu projektu Classic Ursus, v rámci které postaví dalších 272 bytů ve dvou obytných domech ve Varšavě. Celkem tak v polské metropoli postaví 960 bytů za 2,8 miliardy korun. Firma také upozornila, že jí oproti loni dokončené první etapě vzrostly náklady, a proto budou tyto nové bytové jednotky o trochu dražší.

„Vzhledem k růstu cen stavebních materiálů a prací se náklady oproti první etapě zvedly zhruba o třicet procent. Prodejní ceny bytů tak jsou o něco vyšší,“ přiznává ředitelka strategie v UDI Group Marcela Fialková s tím, že ke zdražování novostaveb dochází ze stejných důvodů ve všech evropských zemích, kde skupina působí.  

Přesto jsou podle ní nové byty v Polsku stále zhruba o polovinu levnější než v Praze. „Nákup investičního bytu ve Varšavě se tak českým investorům nadále vyplatí i vzhledem k historicky rekordnímu kurzu koruny vůči zlotému,“ dodává Fialková. Primárními kupujícími pro UDI Group nicméně zůstávají místní rodiny a investoři.

Bytová krize v Česku: Proč jsou u nás tak drahé byty?

Video placeholde
Bytová krize: Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? • Videohub

Výstavba UDI Group je jednou z posledních na původním brownfieldu po někdejší továrně polské strojírenské společnosti Ursus. Na okolních parcelách směrem k železnici, která místo spojuje s centrem města, jsou již projekty dokončené a zabydlené. Staví se jen na vzdálenějších parcelách od železnice.

Právě náročná rekonstrukce památkově chráněné původní vstupní budovy do továrny Ursus je součástí právě zahájené etapy. Autorem architektonického návrhu celého areálu je renomovaný polský architektonický ateliér Kuryłowicz & Associates.

Vedle Česka a Polska má UDI Group rozjeté projekty třeba i v Srbsku, Maďarsku nebo v několika zemích Latinské Ameriky. Například loni v prosinci oznámila obří investici za téměř deset miliard korun v Bělehradě, kde na místě bývalé továrny na barvy vybuduje přes dva tisíce bytů a čtyřicet tisíc čtverečních metrů kanceláří.