V Česku vznikají nové formy nájemního bydlení. Developer CTP dokončil Domeq

Brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP

Brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP Zdroj: CTP

Průmyslový developer CTP se v Brně pustil do nájemního bydlení
CTP a jeho brněnský projekt Domeq
Domeq tvoří převážně malé byty 1+kk
CTP a jeho brněnský projekt Domeq
CTP a jeho brněnský projekt Domeq
6
Fotogalerie

Nájemní trh se začíná specializovat na různé typy klientů. Jedním z trendů se stává komunitní bydlení generačně blízkých lidí s podobným životním stylem. Developer převážně logistických areálů CTP právě dokončil ve svém business parku v brněnské Ponávce druhou etapu komunitního projektu Domeq.

V celkem třech objektech nabízí CTP převážně malometrážní zařízené byty cílící na mladé profesionály a specialisty ze zahraničí. Nová dvojice takzvaných Domeqů zahrnuje na 150 bytů pro více než dvě stovky lidí.

„Tento koncept moderního bydlení kopíruje trendy západní Evropy a cílí na generaci dynamických mladých lidí, kteří do Brna přicházejí za studiem nebo prací a hledají reprezentativní, praktické a cenově dostupné místo k bydlení,“ popisuje Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP pro Českou republiku.

I když většinu bytů tvoří dispozice 1+kk s místností od 22 metrů čtverečních, Domeq disponuje také apartmány až o 75 metrech čtverečních. Ty developer nabízí „začínajícím rodinám“. Projekt kombinuje prvky známé ze studentských kolejí a hotelové ubytování. Součástí jsou společenské místnosti, posilovna, sdílená kuchyň, venkovní hřiště či možnost využití služeb, jako jsou prádelna a úklid.

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv

Zkušenosti s provozováním první fáze podle CTP ukazují, že o tento typ bydlení je velký zájem. „Domeq I. je v tuto chvíli plně obsazený, poptávka u dalších dvou objektů značně roste,“ dodává Kodr.

Podobný typ malometrážních bytů především pro mladé, ale i třeba starší bezdětné páry teď chystá společnost Siko v bývalé odborářské centrále na pražském Žižkově. Funkcionalistická budova, nesoucí nově název Dům Radost, se po kompletní rekonstrukci promění v moderní komplex kompletně zařízených ubytovacích jednotek o velikosti 22 metrů čtverečních. Bydlení doplní rozsáhlé společné prostory pro obyvatele domu i služby, dostupné také pro veřejnost.

Developer i studio Qarta Architektura se při vytváření konceptu domu inspirovali fungujícími zahraničními projekty, jako jsou Zoku Amsterdam, Bikini Berlin, Collectice Londýn nebo Milestone Vídeň.

Na vznikající segment ubytování hotelového typu pro jednotlivce či firemní klienty se v Praze orientuje společnost Zeitraum, která zde dosud budovala menší soukromé studentské kampusy například na Vinohradech nebo v Holešovicích.

Pod značkou Zeitraum Apartments nedávno zahájila provoz domu ‚Franz by Zeitraum‘ v Opletalově ulici u Václavského náměstí, který je prvním projektem této nové nadnárodní značky. Zeitraum Apartments se soustředí právě na servisované ubytování v regionu střední a východní Evropy, zatímco Zeitraum Student Housing se bude nadále věnovat bydlení převážně pro studenty.