V Praze 5 se hrají zvláštní realitní hry

Vrch Vidoule je přírodní památkou

Vrch Vidoule je přírodní památkou Zdroj: CC BY 3.0: Prasopestilence

Už i vrabci na střechách Prahy 5 si povídají o tom, že také v této městské části se kolem povolování developerských projektů dějí zvláštní věci.

Tamní radnice odsouhlasila návrh na zadání změny územního plánu, která má umožnit na stolové hoře Vidoule výstavbu, již tam ve spolupráci s majiteli pozemků chystá developer Finep. Údajně podobnému projektu konkurenčního Ekospolu radní jedním dechem dveře přivřeli.

Starosta Prahy 5 Miroslav Zelený tvrdí, že důvodem pro rozdílný přístup je neochota Ekospolu diskutovat o záměrech na Vidouli, což ale firma popírá. Zatímco Ekospol nyní počítá jen s prodejem parcel pro rodinné domy, Finep dosud paradoxně detaily svého projektu tají a vystupuje oficiálně jen jako „odborný poradce“ některých vlastníků pozemků.

Zelený Ekospolu vytýká i to, že do projektu nezapracoval dopravní obslužnost území. S tím ale developer nesouhlasí. „Dopravní situace se ve fázi zadání změny územního plánu neřeší. Navíc ji vzhledem k charakteru území musíme řešit společně s Finepem,“ uvedl šéf Ekospolu Evžen Korec.

Návrh na zadání změny územního plánu, který zahrnuje oba projekty na Vidouli, prošel loni 22. listopadu bez problémů komisí územního rozvoje Prahy 5, která ho doporučila radě ke schválení. O týden později rada návrh pro pozemky spojené s Finepem schválila, v případě Ekospolu si ale vyhradila právo se změnou při dalším projednávání nesouhlasit.

Zvláštní je, že radní měli při rozhodování 29. listopadu 2012 v ruce jen starý projekt Ekospolu pocházející z roku 2011. Pracovnice radnice si od Ekospolu před listopadovým zasedáním rady vyžádala zaslání nové verze záměru, ale ta se už k radním nedostala. Mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová s odvoláním na vyjádření úřednice tvrdí, že materiál od Ekospolu neměl přímý vztah k jednání rady. Na příslušném zasedání dokument nikdo nepostrádal. Na rozdílný přístup radnice k oběma projektům upozornil před časem rovněž server Česká pozice.

Původní plán Ekospolu na výstavbu bytových domů předloni vyvolal pobouření u místních i u samotné radnice. Společnost proto na začátku loňského roku projekt změnila. V nové verzi počítá s prodejem parcel, což má být podle informací deníku E15 i případ Finepu.