Velké stavební plány v Brně tlumí malá poptávka nájemců

Projekt H-Park

Projekt H-Park Zdroj: Foto H-Park

Čtyři velké komerční projekty v Brně jsou v době krize příliš. Developeři nemohou sehnat nájemce pro tak rozsáhlé plochy. Odložení výstavby H-parku v rozvojové lokalitě Heršpická oznámila společnost Raiffeisen Leasing Real Estate. Zatím dokončila přípravu pozemku a na letošek plánovaný začátek stavebních prací posunuje na jaro.

„Čekali jsme na pronájem jednotek. Prostory jsou zaplněné ze 60 procent,“ uvedl Hynek Stupák z Raiffeisen Leasing Real Estate. Stavět osm tisíc metrů čtverečních kanceláří, obchodů a skladů napůl spekulativně firma nechce. Jde přitom jen o první fázi projektu, po níž mají následovat dvě osmnáctipatrové věže s celkem 40 tisíci metry čtverečními kanceláří.

Další věže už v moravské metropoli rostou. Ve stejné lokalitě staví CTP Invest komplex Spielberk Office Centre. Aktuálně pokračuje ve třetí fázi projektu, který před třemi lety přerušila krize. Jde o 85 metrovou kancelářskou věž o 21 podlažích a hotel.

Nájemce shání i developer projektu AZ Tower, který je nyní nejvyšší už rozestavěnou budovou v Česku. Spolu s vysílačem má vyrůst do výšky 111 metrů. „Celkově je pronajatých 45 procent prostor. Dalších deset procent je v rezervaci,“ tvrdil před dvěma týdny Jiří Maršálek z brněnské firmy AZ Tower. Zájem je však o menší prostory o pár tisících metrech čtverečních.

Začátkem roku ohlásila záměr výstavby mrakodrapu také brněnská společnost s lichtenštějnskými kořeny HS-Investment. Její Palác Heršpická, na jehož návrhu se podílela architektka Eva Jiřičná, má dosáhnout dokonce 117 metrů. Zatím však byla představena jen studie projektu.