Věřitelé ECM přihlásili pohledávky za téměř deset miliard korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Věřitelé zadlužené developerské společnosti ECM Real Estate Investments (ECM) u Městského soudu v Praze přihlásili pohledávky v celkové výši 9,44 miliardy korun. Insolvenční spráce ECM Ivo Hala uznal platnost jen necelých dvou miliard z těchto závazků. Vyplývá to ze seznamu přihlášených pohledávek u soudu.

Více než polovina přihlášených pohledávek náleží společnostem Astin Capital Management, Maple Leaf Macro Volatility, Unicredit Bank, City Deco, Raiffeisenbank, 2P a Lehman Brothers. Insolvenční správce ale většinu z těchto závazků popřel.

Společnost , která je v Česku známá hlavně projekty výškových budov v Praze na Pankráci, se od května nachází v úpadku. Na začátku nynějšího insolvenčního řízení s ECM byla v dubnu Česká spořitelna. Celková výše pohledávek této banky vůči developerovi činí přibližně 196 milionů korun. Rekordní pohledávku ve výši 3,1 miliardy korun u ECM přihlásila společnost Astin Capital Management.

Většinu z dluhů ECM tvoří závazky z vydaných dluhopisů. ECM chce řešit své zadlužení reorganizací firmy, což navrhují i věřitelé Česká spořitelna či Volksbank CZ. Další věřitel Glancus Investments prosazuje konkurz.

Přezkum přihlášených pohledávek se bude konat 20. července. Ve stejný den se po přezkumu pohledávek uskuteční první schůze věřitelů.

ECM založil v roce 1991 podnikatel Milan Janků. Firmu s akciemi na pražské burze kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. V současnosti je podle dostupných informací Janků hlavním akcionářem ECM, zároveň vykonává funkci generálního ředitele společnosti.