Wood & Company kupuje za miliardy jedno z největších obchodních center na Slovensku

Obchodní centrum Aupark v Bratislavě

Obchodní centrum Aupark v Bratislavě Zdroj: HB Reavis

Obchodní centrum Aupark v Bratislavě mění majitele.
Obchodní centrum Aupark v Bratislavě
Wood & Company v posledních letech nakupují obchodní centra i kancelářské budovy. Na snímku spolumajitel skupiny Petr Sýkora.
4
Fotogalerie

Francouzská realitní skupina Unibail-Rodamco-Westfield, které v Praze patří například nákupní centrum na Chodově, prodává třetí největší obchodní centrum na Slovensku Aupark v Bratislavě. Kupujícím je fond investiční společnosti Wood & Company, potvrdil deníku E15 zdroj blízký transakci.

Obchodní centrum Aupark postavila téměř před dvaceti lety skupina HB Reavis miliardáře Ivana Chrenka. Společnost Unibail-Rodamco plně centrum ovládla v roce 2011. Následně investovala do rekonstrukce a rozšíření nemovitosti.

Hodnota aktuální transakce se pohybuje kolem půl miliardy eur, uvedl slovenský zpravodajský server Index, který na změnu majitele upozornil. Podle aktuálního kurzu je to přibližně 13 miliard korun. 

„Bratislavské nákupní centrum Aupark je skutečně unikátní projekt, jednička na slovenském retailovém trhu, v jehož rámci dosahuje bezkonkurenčně nejlepších výsledků. Takovéto nemovitosti nebývají běžně předmětem prodeje. Pokud tedy nějaká transakce probíhá, jednalo by se o naprosto výjimečný obchod, který by pro nového majitele představoval skutečně nadstandardní hodnotu,“ komentoval Michal Soták, šéf kapitálových trhů pro Česko a Slovensko v poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která se podle informací serveru E15.cz na transakci podílela.   

Kupující strana se k obchodu přímo nevyjádřila. „Nové investiční příležitosti analyzujeme průběžně, nicméně k potencionálním ani probíhajícím transakcím se nemůžeme vyjadřovat,“ řekl spolumajitel Wood & Company Vladimír Jaroš. 

Fondy z Wood & Company jsou v posledních letech v realitách aktivní. V Praze koupily například obchodní a kancelářské centrum Galerie Harfa vedle O2 areny ve Vysočanech nebo Obchodní centrum Krakov v Bohnicích. Společnost už investovala i na Slovensku. Konkrétně například do centra Aupark v Bratislavě, které se sice jmenuje stejně jako aktuálně koupený obchodní komplex, v tomto případě se však jedná o administrativní nemovitost.