Zámek Opočno zpřístupní druhé patro, kde byly depozitáře

Zámek Opočno

Zámek Opočno Zdroj: CTK

Zámek Opočno z ptačí perspektivy.
zámek Opočno
Zámek Opočno
Zámek Opočno
Zámek ukrývá unikátní sbírku historických zbraní.
7
Fotogalerie

Státní zámek Opočno na Rychnovsku od dubna 2022 otevře návštěvníkům ke 100. výročí zpřístupnění zámku druhé patro, kam návštěvníci dosud nemohli. Zámek nabídne i přebudované prohlídkové trasy a tisíce dosud nepřístupných exponátů. Uvedl to kastelán zámku Tomáš Kořínek.

Zámek dosud nabízel tři prohlídkové trasy, po úpravách vzniknou dvě, jedna v prvním a druhá v druhém patře.

"V současnosti máme v podstatě jednu hlavní prohlídkovou trasu a k tomu dvě kratší, jakési přídavky. Ve finále budeme mít sice o jednu trasu méně, ale ve výsledku návštěvníci uvidí více místností a exponátů. Chtěli bychom oba nové okruhy zpřístupnit na příští sezonu 2. dubna 2022," řekl Kořínek.

Zámek Opočno má okolo 16,5 tisíce kusů mobiliáře, z toho dosud k vidění byla zhruba polovina. Od jara by se nabídka vystavených exponátů měla podle něj zvýšit přibližně o 5000 kusů. Nová prohlídková trasa ve druhém patře zámku vzniká třetí rok.

"Příprava nové prohlídkové trasy obnášela například restaurování stropů, výmaleb nebo podlah. Za tu dobu se nám podařilo dát dohromady sedm místností, které budou v rámci nové prohlídkové trasy přístupné," řekl Kořínek.

Restaurátorské práce ve druhém patře končí a začíná se s vybavováním místností dobovým inventářem a exponáty.

"Od začátku listopadu do konce března budeme měnit instalace také v prvním patře. V depozitářích ve druhém patře bylo skryto mnoho různých věcí, které za Colloredo-Mansfeldů byly umístěny také v prvním patře. První patro máme zdokumentované fotograficky, takže přesně víme, jak byly nábytek, obrazy, zbraně rozvrženy, vrátíme je do původních míst, kde byly na přelomu 19. a 20. století," řekl  Kořínek.

Vystavené exponáty budou v prvním a druhém patře ve 42 místnostech, z nichž 19 uvidí návštěvníci poprvé a 23 bylo již přístupných, jen se doplní o nové exponáty. "Z nově zpřístupněných místností bude devět opravených a deset nově otevřených v takzvaném nálezovém stavu," řekl ČTK Kořínek.

Mezi nově vystavenými exponáty budou například exempláře mumifikovaných egyptských holubů, numismatická sbírka nebo sbírka divadelních kostýmů z 19. století.

Zámek patřil rodině Colloredo-Mansfeldů, která zámek zpřístupnila veřejnost v roce 1922. Letos skončil třicetiletý spor o vlastnictví zámku, který vedla dcera posledního šlechtického majitele zámku Kristina Colloredo-Mansfeldová s Českou republikou. Zámek Opočno tak zůstává státu.

Opočno zabavili nacisté, po válce zámek převzal stát. Po pádu komunismu se soudy případem zabývaly opakovaně, s několika zvraty. Colloredo-Mansfeldová dokonce zámek po jistou dobu spravovala. Po zásahu Ústavního soudu ale stát v dubnu 2007 objekt znovu převzal do péče. Opočenský zámek je ve správě Národního památkového ústavu.

Podívejte se na rekonstrukci hradu Helštýn: