Zdražování bytů se v novém roce zmírní. V kurzu budou chaty a chalupy

Realitní makléři očekávají, že zdražováná bytů už nebude tak silné jako v minulých letech. (ilustrační foto)

Realitní makléři očekávají, že zdražováná bytů už nebude tak silné jako v minulých letech. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Ceny novostaveb budou hnát nahoru hlaavně investoři. (ilustrační foto)
Prémiové lokality jako je pražské Rašínovo nábřeží si ceny dál udrží.
U neopravených panelákových bytů podle odborníků nelze vyloučit i mírný pokles cen. (ilustrační foto)
Investoři do nájemních bytů musí počítat s nižšími výnosy. (ilustrační foto)
V roce 2020 byty dál zdražovaly. (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Pokud někdo v roce 2021 sází na pokles cen bytů, nedočká se. Zvyšování cen bydlení už však nebude mít takovou sílu jako v minulých letech. Poroste dále poptávka po chatách, chalupách a po horských apartmánech. Shodují se na tom realitní profesionálové oslovení serverem E15.cz. 

„Nízké úrokové sazby budou dle dostupných dat i v první polovině roku 2021. Tento zájem o byty bude stále hnát ceny nahoru, již ale mírně. Očekávám maximálně pětiprocentní růst cen bytů za celý rok 2021,“ řekl generální ředitel realitní kanceláře Next Reality Robert Hanzl. 

Pokud se ve druhé polovině roku sazby hypoték zvednou, odrazí se to i v nemovitostech. „V horších lokalitách nebo u horších typů nemovitostí typu panelových bytů před revitalizací může nastat mírný pokles cen, protože při klesající poptávce si kupující budou více vybírat. Dobré lokality, zajímavé nemovitosti a novostavby porostou i nadále,“ předpovídá generální ředitel realitní sítě Re/Max Česká republika Jan Hrubý. Ceny bytů v Praze a v Brně podle manažera porostou dále, ačkoli tempo růstu bude mírnější než v předchozích letech.

Makléři se shodují rovněž na tom, že v kurzu budou i nadále rekreační nemovitosti. „S příchodem jara se ještě více umocní zájem o nákupy rekreačních objektů, rodinných domů, které v roce 2020 zaznamenaly díky omezení cestování opravdový boom. Aktuálně se zájem přesouvá na nemovitosti na horách, které v případě uzavření penzionů nabízejí jako jediné možnost ubytování v lokalitách se zimními sporty,“ dodal šéf Next Reality. 

Stejně jako v roce 2020 budou podle odborníků pokračovat investiční nákupy bytů k dalšímu pronájmu. Movití investoři se tím jistí proti inflaci. Současně se ale kvůli poklesu nájmů zejména v hlavním městě musejí smířit s nižšími výnosy. 

„Za předpokladu, že se na trh ve větších městech, a zejména v Praze dostanou i poslední nájemní byty, jejichž majitelé a provozovatelé doufali v obnovení trhu krátkodobého pronajímání, bude se výnos z obchodovaných bytů i nadále snižovat,“ uvedl šéf realitního týmu v poradenské společnosti EY Petr Kozojed. 

Průměrná cena bytů prodaných v listopadu byla 49 125 korun za metr čtvereční, vyplývá z dat realitního start-upu Reas. Meziročně to byl nárůst o osm procent. Počet prodaných bytů ale klesl o 18 procent na 3655 jednotek.