Zkrachovalý developer ECM má nového správce, čelí žalobě kvůli OP Prostějov

Developer ECM REI je v úpadku

Developer ECM REI je v úpadku Zdroj: profit

Do zkrachovalé developerské společnosti ECM byl jmenován nový insolvenční správce Jaroslav Svoboda. Ten má přitom na krku žalobu České spořitelny kvůli krokům v konkurzu s OP Prostějov. Shodou okolností je spořitelna jedním z členů věřitelského výboru také v ECM.

Česká spořitelna žaluje Svobodu a dalšího bývalého správce OP Prostějov Tomáše Kocvrlicha o více než dvě stě milionů korun. Tuto sumu podle banky nezákonně utratili z příjmů za majetek likvidovaného podniku. Z pozice insolvenčního správce oděvní firmy byl Svoboda odvolán v roce 2011.

„Soud stále ještě nerozhodl,“ sdělila mluvčí České spořitelny Pavla Kozáková. Svoboda dotazy na soudní řízení ani na další kroky s ECM neodpověděl. Již dříve ale žalobu České spořitelny označil za absurdní.

Skoro všechno je pryč

Svoboda převzal řízení konkurzu ECM od Iva Haly. Ten vedl konkurz od začátku a stihl rozprodat takřka veškerý zbylý majetek firmy. Nezajištění věřitelé, mezi nimiž je například firma ze skupiny PPF, velkopodnikatel Pavel Sehnal nebo Odborový svaz Kovo, dostali ve dvou vlnách celkem 928 milionů korun. Pohledávky přihlášené do konkurzu ale čítaly vyšší jednotky miliard.

Insolvenční řízení s ECM realitního podnikatele Milana Janků se táhne již přes čtyři roky. Firma mimo jiné stále vede spor s Českou exportní bankou kvůli zástavám a financování projektů zbankrotovaného developera v Číně.

Hala se brání
Iva Halu, spolupracovníka podnikatele Petra Sisáka, odstavil v září ministr spravedlnosti Robert Pelikán kvůli chybějící bezpečnostní prověrce od velkých insolvenčních případů. Hala s důvody odvolání z velkých insolvencí nesouhlasí. Například v případě ECM napadl rozhodnutí prvoinstančního soudu u Vrchního soudu v Praze. „Skutečnost, že insolvenčnímu správci bylo zrušeno zvláštní povolení insolvenčního správce, samo o sobě nemůže být důvodem pro změnu v osobě insolvenčního správce,“ brání se v odvolání advokát.

——-