Zkrachovalý realitní magnát René Benko požádal rakouský soud o oddlužení

René Benko patřil mezi nejbohatší Rakušany. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl.

René Benko patřil mezi nejbohatší Rakušany. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl. Zdroj: Reuters

Článek ze speciálu
Realitní trh e15
Partner obsahu

Majitel zkrachovalého realitního impéria Signa, Rakušan René Benko, ve čtvrtek podal u rakouského soudu žádost o oddlužení pro svou podnikatelskou činnost. Podle agentury Reuters tak má možnost provést reorganizaci, což by nemohl, pokud by žádal o osobní bankrot. Insolvencím čelí už jednotlivé části jeho konglomerátu, který je obětí potíží evropského realitního sektoru.

Šestačtyřicetiletý rakouský podnikatel je mimo jiné spolumajitelem newyorského mrakodrapu Chrysler Building a britského obchodního domu Selfridges. Již více než dvě desetiletí je významnou osobností evropského realitního průmyslu. Loni v listopadu ale vyhlásila insolvenci jeho realitní společnost Signa Holding a po ní i další části podniku.

Úřad rakouského finančního prokurátora, který zastupuje stát, zahájil v lednu insolvenční řízení proti Benkovi jako fyzické osobě. Podnikatel podle něj dluží na daních dva miliony eur, tedy asi 50,7 milionu korun.

Benkovo impérium sdružuje asi tisícovku firem. Ty pracují na významných projektech a stavbě obchodních domů po celém Německu, v Rakousku a ve Švýcarsku. Do velkých potíží se impérium dostalo kvůli vyšším úrokovým sazbám po fázi silného růstu, který umožnily nižší výpůjční náklady. Uškodily mu také vyšší náklady na stavbu a vyšší ceny energií. Agentura Reuters uvedla, že Signa je zatím největší obětí evropské realitní krize.

René Benko vlastní také luxusní obchodní dům Selfridges na londýnské Oxford Street.René Benko vlastní také luxusní obchodní dům Selfridges na londýnské Oxford Street.|Reuters

Benko byl ještě před několika měsíci považován za jednoho z nejbohatších Rakušanů. Podle amerického časopisu Forbes dosáhlo jeho jmění v roce 2023 šesti miliard dolarů (139 miliard korun). Na začátku prosince ho však Forbes z mezinárodního seznamu největších boháčů s ohledem na rostoucí problémy Signy vyřadil. Někdejší miliardář, jenž měl přátelské vazby i na přední politiky včetně dvou bývalých rakouských kancléřů, je také v Rakousku nyní vyšetřován pro podezření z korupce.  

Benko jako sedmnáctiletý v rodném Innsbrucku prováděl přestavby půdních prostor. Později následoval pohádkový vzestup a stal se z něj realitní magnát, který se díky mrakodrapům, nákupním centrům a dalším budovám v nejlepších lokalitách vyšvihl mezi superboháče. Jeden čas o sobě tvrdil, že v množství vlastněných přepychových realit s ním může soupeřit jedině britská královská rodina nebo katolická církev. 

Deník e15 již dříve napsal, že se Signa ve snaze zaplatit alespoň část svých dluhů snaží prodat některé ze svých exkluzivních nemovitostí, včetně zmiňované Chrysler Building v New Yorku. Podle realitních expertů nabízí kolaps Benkova impéria investiční příležitosti i pro Čechy, kteří si mohou koupit některé z jeho bytů či hotelů.