Věřitelé rozprodávají majetek bývalého rakouského miliardáře. K mání je i slavný mrakodrap

Legendární newyorský mrakodrap Chrysler Building je po 4 letech znovu na prodej.

Legendární newyorský mrakodrap Chrysler Building je po 4 letech znovu na prodej. Zdroj: Reuters

Chrysler Building v New Yorku je po 4 letech znovu na prodej.
Chrysler Building patří k nejznámějším stavbám New Yorku.
René Benko byl až do nedávna jedním z nejbohatších Rakušanů. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl.
Signa Holding byla největší realitní společností v Rakousku. Na konci listopadu 2023 spadla do insolvence.
K exkluzivním nemovitostem, které vlastní Signa Holding Reného Benka patří např. berlínský obchodní dům Kaufhaus des Westens.
7
Fotogalerie

Jedna z nejikoničtějších budov v New Yorku Chrysler Building hledá nového spolumajitele. Prodej polovičního podílu v 319 metrů vysokém mrakodrapu oznámili tento týden věřitelé rakouské realitní společnosti Signa Holding, zatím bez uvedení ceny. Věřitelé se tak snaží zachránit, co se dá, z krachujícího impéria podnikatele Reného Benka. Jeho tvrdý pád z miliardářských žebříčků už od konce listopadu plní titulní stránky německy píšících médií. Benko se stal jednou z nejvýznamnějších obětí letošní krize na trhu s komerčními realitami

Věřitelé Signy, která vyhlásila insolvenci minulý měsíc, se kromě Chrysler Building v nejbližší době zbaví i mnoha dalších položek z Benkova rozsáhlého majetku, například jeho soukromého tryskáče nebo akciových podílů v rakouských novinách Kronen Zeitung a Kurier, uvedl deník Handelsblatt. Insolvenční správce padlé společnosti Christof Stapf nicméně v úterý upozornil, že restrukturalizace Signy bude „dlouhá a finančně bolestivá“.

Stapf a jeho tým poradců mají velké potíže vyznat se v Benkově spletité síti dceřiných firem, takže zatím jen málo podnikatelových aktiv může být okamžitě prodáno. Signa Holding byla největší realitní společností v Rakousku a zaměstnávala přes 40 tisíc lidí. Ačkoli byl Benko jejím majoritním akcionářem a měl nad holdingem téměř úplnou kontrolu, od roku 2013 nevykonával žádnou formální manažerskou roli. Zajistil ale, aby účty desítek dceřiných podniků nebyly nikdy propojeny. Také kvůli tomu se síť jeho byznysu dnes tak obtížně rozplétá.

„Holdingová společnost se skládá z 53 firem a nepřímo investovala do několika stovek dalších organizací,“ upřesnil Stapf a požádal věřitele a akcionáře celé skupiny, aby se sjednotili pod jedním řídícím orgánem, což je podle něj jediný schůdný způsob, jak získat přehled o všech jejích operacích.

Chrysler Building je opět na prodej

  • Patří mezi nejznámější mrakodrapy v New Yorku.
  • Byl postaven v letech 1928 až 1930. Krátce po svém dokončení se pyšnil titulem nejvyšší stavby světa.
  • Je pojmenován po Walteru Chryslerovi, zakladateli automobilky Chrysler, který jeho výstavbu zafinancoval.
  • Signa Holding v něm koupila poloviční podíl v roce 2019 za 150 milionů dolarů, tedy za zlomek ceny, než za kolik si jej pořídil původní majitel - vláda arabského emirátu Abú Zabí v roce 2008. Druhým spolumajitelem je americká investiční společnost RFR Holding. 

Platební neschopnost mateřského holdingu se postupně rozšiřuje do celé skupiny. Závažné finanční potíže má třeba realitní divize skupiny Signa Prime nebo Benkův internetový prodejce sportovního vybavení Signa Sports United.  

Americká banka JP Morgan odhaduje, že Signa Holding dohromady dluží svým věřitelům až třináct miliard eur, tedy více než 318 miliard korun. Mezi nimi je řada velkých evropských bank a pojišťoven včetně Raiffeisen Bank, UniCredit, Julius Baer, Allianz či Munich Re. Analytici Raiffeisen Bank už dříve varovali, že kolaps Signy může vyvolat širší pokles cen komerčních nemovitostí na mezinárodních trzích, pokud se společnost bude těch svých zbavovat.     

Pád realitního obra

Dnes šestačtyřicetiletý René Benko býval kdysi považován za zázračné dítě evropského realitního byznysu. Pohyboval se v něm už od středoškolských studií. V roce 2000, kdy mu bylo třiadvacet, založil v rodném Innsbrucku společnost Signa. Ta postupně vyrostla v obří impérium, které zahrnovalo kancelářské budovy, nákupní řetězce, e-shopy i zpravodajská média. Do jeho portfolia patří například největší obchodní dům v Německu, berlínský Kaufhaus des Westens, pětihvězdičkový hotel Park Hyatt ve Vídni, obchodní dům s luxusním zbožím Selfridges v centru Londýna nebo už zmiňovaný mrakodrap Chrysler Building na Manhattanu.       

Benko rád prohlašoval, že v množství vlastněných exkluzivních nemovitostí s ním může soupeřit jedině britská královská rodina nebo katolická církev. S majetkem v hodnotě kolem šesti miliard dolarů (134 miliard korun) byl považován za jednoho z nejbohatších Rakušanů. 

René Benko byl až do nedávna jedním z nejbohatších Rakušanů. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl.René Benko byl až do nedávna jedním z nejbohatších Rakušanů. Po krachu jeho společnosti Signa Holding však z žebříčku miliardářů vypadl.|Reuters

K vzestupu mu pomohla především skutečnost, že si díky nízkým úrokovým sazbám mohl dlouhá léta levně půjčovat u bank. Měl také osobní vazby na řadu předních byznysmenů a politiků včetně dvou bývalých rakouských kancléřů Alfreda Gusenbauera a Sebastiana Kurze. Benkovy kontakty s politiky dokonce podle listu Financial Times nedávno upoutaly pozornost antikorupčních vyšetřovatelů, kteří nyní zkoumají, zda je podnikatel nezneužil k výhodnějším nákupům luxusních nemovitostí nebo k neoprávněnému čerpání státní pomoci v době covidové pandemie. 

Realitnímu magnátovi se nakonec stal osudným prudký růst úrokových sazeb v posledních letech, kvůli němuž jeho dluhy narostly do takových rozměrů, že je nebyl schopen splácet. Navíc citelně zdražily energie, což majitelům budov navýšilo náklady na jejich provoz. „Benko je první výraznou obětí současné realitní krize. Určitě ale nebude poslední,“ okomentoval pád rakouského miliardáře ekonom Leonhard Dobusch z Univerzity Innsbruck. Ceny komerčních nemovitostí ve světě se letos kvůli výše zmíněným faktorům propadaly. „Tento trend byl primárně viditelný v západní Evropě a v USA,“ řekl e15 vedoucí oddělení investic do nemovitostí ve společnosti CBRE Jakub Stanislav.