Řecká ekonomika klesla více, než ukazovaly první odhady

Řecká vlajka před athénskou burzou

Řecká vlajka před athénskou burzou Zdroj: ctk/AP

Ve čtvrtém čtvrtletí se řecká ekonomika oproti předešlému kvartálu snížila více, než ukazovaly první odhady. Pokles činil 0,4 procenta po růstu o 0,7 procenta v předešlém kvartálu. Ukazují to zpřesněné odhady, které zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT. První rychlý odhad z poloviny února předvídal mezičtvrtletní pokles o 0,2 procenta.

Nejnovější data, která se opírají o sezonně očištěná čísla, ukazují, že výdaje spotřebitelů zůstaly v posledních třech měsících loňského roku beze změn. Investice mezičtvrtletně stouply o 18,3 procenta. Vývoz služeb, včetně cestovního ruchu, se ale snížil o více než tři procenta.

Meziročně hrubý domácí produkt Řecka ve čtvrtém čtvrtletí podle sezonně neočištěných dat stoupl o 1,2 procenta po růstu o dvě procenta ve třetím čtvrtletí.

Řecký hospodářský boom z počátku minulého desetiletí skončil po globální finanční krizi, když se země propadla do hospodářské recese. Následná dluhová krize v Řecku a úsporná opatření, která po Řecku požadují jeho mezinárodní věřitelé výměnou za peníze ze záchranných programů, těžce dolehly na domácí ekonomiku, která se kvůli tomu v posledních šesti letech klesla o čtvrtinu, napsala agentura Reuters.

Vláda v Aténách a její mezinárodní věřitelé odhadují, že za celý loňský rok stoupla řecká ekonomika jako celek o 0,6 procenta. Dosud poslední oficiální odhad dřívějšího řeckého ministra financí hovořil o růstu o 0,7 procenta.