Řecko přestalo růst, HDP klesl o dvě desetiny za kvartál

Řecká vlajka před budovou aténské burzy

Řecká vlajka před budovou aténské burzy Zdroj: ctk

Řecká ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předešlým kvartálem mírně klesla. Hrubý domácí produkt se snížil o 0,2 procenta po růstu o 0,7 procenta v předešlých třech měsících, uvedl v předběžném odhadu evropský statistický úřad Eurostat.

Meziročně hrubý domácí produkt Řecka v posledních třech měsících roku stoupl, a to o 1,7 procenta, uvedl Eurostat na základě sezonně očištěných dat.

Řecký statistický úřad ELSTAT, který vychází ze sezonně neočištěných dat, odhadl meziroční růst domácí ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí předběžně na 1,5 procenta. Údaje ELSTATu zaostaly za očekáváním analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters předpokládali zrychlení tempa růstu na 2,2 procenta. V předešlých třech měsících se HDP podle zpřesněných dat meziročně zvýšil o dvě procenta.

Nová řecká levicová vláda a ministři eurozóny se snaží najít společnou řeč ohledně dalšího osudu řeckého záchranného programu, jehož současnou podobu Atény odmítají. Řecký premiér Alexis Tsipras se s šéfem ministrů financí zemí používajících euro ve čtvrtek dohodl na zahájení expertních konzultací, které mají připravit půdu pro pondělní ministerské jednání o řeckých požadavcích.

Atény ale nadále odmítají pokračovat v úsporných krocích a požadovaných reformách, jejichž pokračování ale žádají věřitelé v čele s Německem.