Soud potvrdil konkurs kladenské Poldi, pracovníci čekají na výplaty dlouhé měsíce

Areál bývalé Poldi Kladno

Areál bývalé Poldi Kladno Zdroj: ČTK

Areál bývalé Poldi Kladno
Bývalý šéf Poldi Kladno Vladimír Stehlík u Krajského soudu v Praze (1.8.2017)
Areál bývalé Poldi Kladno
4
Fotogalerie

Kladenská Poldi je v konkursu, soud nyní zveřejnil v insolvenčním rejstříku usnesení, které přijal už minulý týden. Tím je vyhlášení konkursu platné. Dlouhodobě zadlužené společnosti se nepodařilo splnit podmínky reorganizace, kterou soud povolil letos na jaře. V podniku zůstalo přibližně 150 lidí, už několik měsíců nedostali výplaty.

Zda zaměstnanci budou propuštěni, bude jasné až po uplynutí patnáctidenní zákonné lhůty, tedy až v lednu, řekla dnes hospodářka odborářů Poldi Marie Rezková. "Až poté může insolvenční správce začít jednat," uvedla.

Zaměstnanci budou mít nárok na odstupné a náhradu mzdy za výpovědní dobu, ale v případě, že by firmu získal nový majitel, nebude propouštění nezbytné. Podle insolvenčního správce se již přihlásila německá společnost, která projevila zájem o odkoupení podniku. Cílem insolvenčního správce je prodat Poldi a sesterskou společnost Poldi Trade jako celek.

Podmínkou plnění reorganizace bylo splacení dluhů, které vznikly před úpadkem společnosti. Od léta jednalo vedení Poldi s novým investorem, nakonec se ale dluhy splatit nepodařilo, přestože soud prodloužil původní lhůtu. Dluhy dosahují výše stovek milionů korun.

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování.