Soud vrátil reorganizaci Arca Investments na začátek, pochybuje o poctivosti dlužníka

Arca Capital

Arca Capital Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pražský vrchní soud zrušil schválení reorganizačního plánu zkrachovalé společnosti Arca investments. Reorganizační plán firmy loni schválil Městský soud v Praze, proti rozhodnutí se ale odvolala část věřitelů.

Insolvenční řízení s Arca Investmensts běží zároveň v Česku i na Slovensku. V české části měly být podle reorganizačního plánu plně uspokojeny pohledávky zajištěného věřitele J&T Banka, nezajištěných věřitelů z 31,48 procenta a skupinových věřitelů z 9,6 procenta. Akcionáři společnosti měli vyjít naprázdno. Skupinoví věřitelé reorganizační plán odmítali a část z nich se následně proti rozhodnutí pražského městského soudu odvolala.

Právě rozdělení nezajištěných věřitelů do dvou skupin s různou mírou předpokládaného uspokojení pohledávek soud odmítl. „Odvolací senát shledal v reorganizačním plánu vady spočívající v nezákonné diskriminaci části věřitelů, kteří byli i přes jejich námitky zařazeni do skupiny věřitelů s nižším poměrem uspokojení,“ uvedl ve své zprávě vrchní soud.

Soud také souhlasil s další výhradou věřitelů, kteří se odvolali a zpochybňovali poctivost záměrů dlužníka. Kvůli nedostatku některých významných účetních dokumentů reorganizační plán nezobrazuje věrně ekonomické a právní možnosti Arca Investments, míní soud. „Ocenění jeho aktiv nebylo přesné ani aktuální a vznikl tak rozpor mezi slibovanou výší navrhovaného uspokojení nezajištěných věřitelů a doloženými ekonomickými možnostmi dlužníka,“ dodal soud. 

Podle právního názoru odvolacího soudu by měl nyní Městský soud v Praze vyzvat dlužníka k opravě a doplnění reorganizačního plánu, upozornil insolvenční správce Arca Investments Lee Louda. 

„Je na dlužníkovi (…), aby případně adaptoval tyto požadavky a upravil reorganizační plán. Pokud tak učiní, vše se musí znovu projednat v rámci obvyklého ,kolečka‘, a to včetně svolání schůze věřitelů, kde se bude opětovně hlasovat o jeho schválení,“ uvedl Louda. Tento proces podle něj včetně opětovného rozhodování soudu bude trvat nejméně tři čtvrtě roku.

Věřitelé v insolvenčním řízení přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun. Arca uvedla, že reorganizace by věřitelům zajistila nejméně padesátiprocentní uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Znalecká kancelář Equity Solutions Appraisals ale hodnotu majetku společnosti ve znaleckém posudku ocenila jen na 2,6 miliardy korun.