Pražský městský soud schválil přijetí reorganizačního plánu zkrachovalé společnosti Arca Investments

Arca capital, logo

Arca capital, logo Zdroj: E15 Michael Tomeš

Arca capital, logo
2
Fotogalerie

Pražský městský soud schválil přijetí reorganizačního plánu zkrachovalé společnosti Arca Investments. V pondělí s ním souhlasila většina věřitelů. Pro přijetí plánu se vyslovily tři ze čtyř věřitelských skupin. Pro hlasoval zajištěný věřitel, většina individuálních nezajištěných věřitelů  (kteří drží zdaleka největší část hodnoty pohledávek) i skupina akcionářů dlužníka. Skupina tzv. skupinových věřitelů hlasovala proti. Kvůli tomu, že všechny čtyři skupiny nehlasovaly stejně, bude muset o schválení ještě rozhodnout soud.

„Přijetí reorganizačního plánu ze strany věřitelů vnímáme pozitivně a jsme rádi, že námi navrhované řešení našlo mezi věřiteli podporu. Tím, že plán rovnou schválil i soud, pak byla potvrzena jeho zákonnost a poctivost. Předpokládáme, že ohledně schválení plánu se ještě povede určitý právní boj, a pak nás ještě čeká samozřejmě to nejdůležitější, tedy kroky vedoucí k samotné realizaci plánu,“ říká Peter Janiga, manažer odpovědný za restrukturalizaci Arca investments. 

Plán reorganizace české části zkrachovalé firmy, který pro Arcu připravili poradci ze společností PwC a Dentons, měl přinést věřitelům téměř šest miliard korun. Firma dříve uvedla, že je nejlepším možným řešením zejména pro nezajištěné věřitele s pohledávkami ve formě směnky. Minulý týden ve čtvrtek přitom o reorganizačním plánu vyslovilo pochybnosti Městské státní zastupitelství v Praze.

Podle městského státního zastupitelství by mělo být přínosem reorganizačního plánu zvýšení míry uspokojení věřitelů v porovnání s konkurzem. „V tomto případě se ale fakticky nejedná o reorganizaci, když reorganizační plán nepočítá se zachováním provozu podniku dlužnice, ale pouze s rozprodejem jeho majetku,“ uvedlo mimo jiné zastupitelství. Podle Arcy jsou veškerá opatření v souladu se zákonem.

Věřitelé jsou v reorganizačním plánu rozděleni do čtyř skupin, které tvoří zajištěný věřitel J&T Banka, nezajištění věřitelé, skupinoví věřitelé a akcionáři dlužníka. Plán počítá s tím, že v české části budou pohledávky zajištěného věřitele uspokojeny ze sta procent, nezajištěných věřitelů z 31,17 procenta, skupinových věřitelů z 9,7 procenta a dlužník nedostane nic. Cílem stále zůstává, aby nezajištění věřitelé v českém a slovenském řízení dohromady získali 50 procent zjištěných pohledávek.

Věřitelé přihlásili do insolvence 23 miliard korun. Na zvláštním přezkumném jednání 17. června byly přezkoumány zbylé přihlášené pohledávky za 6,9 miliardy Kč. V tomto objemu přihlášek insolvenční správce nepopřel pohledávky za 2,9 miliardy Kč. Celkový stav dosud zjištěných přihlášených pohledávek v tomto řízení tak po dnešku činí přibližně 18,5 miliardy korun.

Insolvenční řízení s Arca Investments zahájil pražský městský soud loni v květnu. Věřitelé přihlásili pohledávky za zhruba 23 miliard korun, z nichž menší část nebyla uznána. O řešení úpadku reorganizací, nikoli konkurzem, rozhodla schůze věřitelů na počátku října 2021. Arca uvedla, že reorganizace věřitelům zajistí aspoň padesátiprocentní uspokojení pohledávek v průběhu pěti let. Arca Investments byla mateřskou společností skupiny Arca Capital.