Španělská recese je u konce, hospodářství roste poprvé za dva roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Gilad Rom

Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala z více než dvouleté recese. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 0,1 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předešlých třech měsících.

Podle španělské centrální banky k oživení ekonomiky přispěl hlavně vývoz, který se na růstu ekonomiky podílel 0,4 procenta, zatímco domácí poptávka její výkon o 0,3 procenta snížila. Úsporná opatření a reformy totiž prospěly hlavně firmám se silným postavením v zahraničí.

V meziročním srovnání HDP zpomalil pokles na 1,2 procenta po meziročním propadu o 1,6 procenta za období od dubna do června.

Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let. Ve druhém čtvrtletí se ale propad španělské ekonomiky zpomalil. Hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesl o 0,1 procenta po poklesu o 0,5 procent v prvním čtvrtletí.

Vývoz ekonomiku táhne už několik let. Zatímco celé hospodářství se od začátku roku 2008 smrsklo o 7,5 procenta, export za stejnou dobu posílil o 14,6 procenta.

Ekonomika je v recesi, pokud dvě čtvrtletí za sebou zaznamená mezičtvrtletní pokles HDP. Španělský statistický úřad INE by měl předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí zveřejnit poslední říjnový den. Konečná zpráva se čeká 28. listopadu.

Vláda předpokládá, že ekonomika příští rok meziročně vzroste o 0,7 procenta. Letos by se měla ještě o 1,3 procenta propadnout.