Španělsko rostlo o půl procenta, nezaměstnanost pomalu klesá

Demonstrace nezaměstnaných Španělů

Demonstrace nezaměstnaných Španělů Zdroj: CC BY-ND 2.0: Pepe Pont

Španělská ekonomika stoupla v letošním třetím čtvrtletí o 0,5 procenta proti předešlým třem měsícům. Ve srovnání s jarním kvartálem ale její růst podle upravených dat stagnoval. Počet nezaměstnaných klesá již třetí měsíc za sebou. Jen v říjnu přitom lidí bez práce ubylo nejvíce za tento měsíc od roku 1998.

Španělský statistický úřad NSI dnes zveřejnil i data v meziročním srovnání. Meziroční tempo hospodářského růstu podle nich zrychlilo na 1,6 procenta, což se shoduje s prvním odhadem.

Od dubna do června španělská ekonomika meziročně stoupla o 1,3 procenta. Mezičtvrtletně podle revidovaných dat vzrostla o půl procenta místo původně ohlášeného růstu 0,6 procenta.

Španělská ekonomika se loni vymanila z více než dvouleté recese. Vláda koncem září zlepšila odhad letošního hospodářského růstu na 1,3 procenta z dříve předpokládaných 1,2 procenta.

Země se nadále potýká s vysokou nezaměstnaností. Situace se však podle údajů ministerstva práce v uplynulých měsících mírně zlepšila. Počet nezaměstnaných v říjnu klesal již třetí měsíc za sebou. Jen v říjnu přitom nezaměstnaných ubylo nejvíce za tento měsíc od roku 1998.

Ekonomika České republiky stoupla ve třetím kvartálu podle prvního odhadu český statistiků o 0,3 procenta proti předešlému čtvrtletí. Ekonomika eurozóny zrychlila tempo růstu podle prvních odhadů na 0,2 procenta. Španělsko má čtvrtou největší ekonomiku eurozóny.