Společnosti skupiny CSG a TATRA TRUCKS představí novinky na veletrhu IDET 2019

TATRA FORCE s pontonovou mostní soupravou

TATRA FORCE s pontonovou mostní soupravou Zdroj: archiv CSG

120 mm ShM Pandur 2 8x8 CZ
KOVVŠ Pandur II CZ 8X8
ReGUARD
reTWis
TITUS
13
Fotogalerie

Na brněnském výstavišti se bude ve dnech 29. – 31. 5. 2019 konat veletrh obranných a bezpečnostních technologií IDET. Tradičně na něm nebudou chybět expozice holdingu Czechoslovak Group (CSG) i společnosti Tatra Trucks. Návštěvníci si na brněnském výstavišti tradičně mohou prohlédnout vnitřní stánek i venkovní expozici.

Specializovaný veletrh IDET se v Brně koná každé dva roky a představuje významnou přehlídkou obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě se silnou mezinárodní účastí vystavovatelů, specialistů na obranné technologie, oficiálních delegací i zástupců ozbrojených sil, státních institucí a médií. Czechoslovak Group a Tatra Trucks jako jedny z předních českých společností působících v oblasti defence budou na letošním IDETu prezentovat celou škálu produktů ze svého portfolia. Představí i novinky, které zaujmou nejen odbornou veřejnost.

Společnosti Excalibur Army ve výstavní premiéře představí například nové mostní vozidlo AM-70 EX na podvozku Tatra Force 8x8 nebo nové obrněné vozidlo Patriot II 4x4 rovněž na podvozku Tatra. Šternberská firma bude vystavovat i modernizovanou kolovou houfnici DANA M2 a čerstvou novinku v podobě vyprošťovacího a odsunového automobilu TREVA. Excalibur Army ve spolupráci se svým dlouholetým partnerem, společností General Dynamics European Land Systems, a dalšími firmami holdingu CSG, bude na IDETu vystavovat i novou mostní pontonovou soupravu IRB na podvozku Tatra Force 8x8 společně s motorovým člunem Birdon BEB. K vidění bude také unikátní obojživelné pontonové vozidlo M3.

AM-70 XAM-70 X | archiv CSG

TITUS i nový Pandur pro českou armádu

Na veletrhu IDET 2019 bude k vidění celá řada vozidel Tatra s různými nástavbami a speciálními systémy, které vznikly ve spolupráci s partnerskými firmami holdingu CSG. Sama automobilka Tatra Trucks na venkovní výstavní ploše představí nejnovější provedení vozidla Tatra Tactic 4x4, které bude mít na IDETu 2019 českou výstavní premiéru. Dále bude k vidění vojenská valníková verze osvědčené modelové řady Tatra Force s podvozkem 6x6 a speciální přívěs vycházející z tatrovácké koncepce podvozku. Tatra Trucks představí také vojenskou verzi obrněného vozidla TITUS 6x6, jenž vnikl ve spolupráci kopřivnické společnosti a francouzského výrobce Nexter Systems.

Společnost Tatra Defence Vehicle uvede na IDETu 2019 ve světové premiéře speciální vozidlo KOVVŠ Pandur II CZ 8x8, které zkonstruovala a vyrábí pro potřeby Armády České republiky. Na otevřené výstavní ploše pak TDV představí i minometné vozidlo ShM Pandur II 8x8 vybavené zbraní Soltam Cardom ráže 120 mm.

Slovenskou část holdingu CSG zastřešuje společnost MSM Group. Ta je spolu s podnikem ZVS zaměřená na strojírenský průmysl a zbrojní výrobu. Na veletrhu IDET 2019 jednotlivé společnosti MSM GROUP vystaví moderní dělostřeleckou munici ráže 155 mm a také speciální mobilní letištní věž Disk 2 určenou pro řízení letového provozu.

TATRA FORCE 6x6 valníkTATRA FORCE 6x6 valník | archiv CSG

Legendární Black Hawk na venkovní ploše

Společnost ELDIS Pardubice na veletrhu IDET 2019 představí své stěžejní produkty, které dodává zákazníkům do mnoha zemí po celém světě. Půjde například o primární přehledový radar RL-2000 a monopulsní sekundární přehledový radar MSSR-1. Dalším vystaveným exponátem z produkce firmy ELDIS bude osvědčený a komerčně úspěšný přesný přibližovací radar PAR-E.

Firma European Air Service bude na rozsáhlé ploše expozice CSG vystavovat například vrtulníky UH-60 Black Hawk, Schweizer S-300 nebo MD-530G, které využívá pro výcvik pilotů i letecké práce a dopravu. Ve spolupráci s izraelským výrobcem BIRD Aerosystems pak představí pokročilý systém ochrany proti řízeným střelám POD. Dále společnost New Space Technologies návštěvníkům představí bezpilotní létající platformu CANTAS A.

CANTAS A a ECANTAS A a E | archiv CSG

Součástí divize CSG Aerospace je i pardubická společnost Retia, která na IDET 2019 přiveze novinku v podobě víceúčelového pulsně-dopplerovského 3D radaru ReGUARD a osvědčený mobilní radar ReTWis 5 schopný detekovat osoby za zdí nebo za jinou nekovovou překážkou.

Zatím poslední veletrh IDET v roce 2017 navštívilo téměř 30 tisíc lidí včetně oficiálních delegací a zástupců armád z desítek států světa. Zúčastnilo se jej 388 firem z 30 zemí, a i letos se čeká velký zájem vystavovatelů a návštěvníků.