Hra Nachozeno, která uspěla v soutěži Nastartujte se, provází českými městy

Netradiční venkovní hra Nachozeno.

Netradiční venkovní hra Nachozeno. Zdroj: Nachozeno.cz

(vlevo) Dominik Rosenberg a Daniela Pospíchalová, zakladatelé firmy Nachozeno.
Netradiční venkovní hra Nachozeno.
3
Fotogalerie

V době, kdy je omezeno cestování do zahraničí, mají lidé možnost lépe poznávat česká města. K tomu jim slouží i netradiční venkovní hra Nachozeno. „Je to nový způsob zábavy a poznávání měst v Česku,“ říká Dominik Rosenberg, spoluzakladatel firmy Nachozeno, která získala třetí místo v letošní soutěži Komerční banky Nastartujte se.

Nachozeno nabízí venkovní hry. Jak přesně tyto hry fungují?

Jde o venkovní hry pro dva až šest hráčů, které danou skupinu provedou českými městy. Zavedou vás na místa, o kterých si obyčejný turista může nechat jen zdát. U procházky plníte úkoly, řešíte záhady, odpovídáte na záludné otázky a tím zjišťujete zajímavosti o daném městě. Na začátku se dozvíte pouze lokaci startovního bodu, avšak postupným plněním úkolů získáváte další kousky mapy a zjišťujete tak trasu cesty. Zároveň ke hře nepotřebujete žádnou aplikaci, tudíž si můžete dopřát odpočinek od každodenního shonu plného notifikací a on-line prostředí. Takže moderní zábava jinak.

Jaký byl podnět k založení vaší firmy?

Spoluzakladatelka Daniela Pospíchalová pochází z Telče, kde několikrát pomáhala v místní kavárně. Ta se nachází přímo v centru, které je místem s vysokou koncentrací turistů, a kolegyně zde čelila opakujícím se otázkám typu: Co dalšího lze v Telči ještě vidět? A tak jsme vymysleli program, který návštěvníkům představí město se vším všudy. Nechtěli jsme však tvořit obyčejného průvodce. Je to koncept, při kterém lze poznat město očima místních a u toho se pobavit. Další „herní města“ následují, nejdříve Liberec.

Jak vám pomohl projekt Komerční banky Nastartujte se, ve kterém jste získali i odměnu 50 000 korun?

Pomohl nám už při podávání přihlášky, jelikož jsme si ihned zpracovali detailní plán s několika možnými variantami vývoje. V průběhu samotné soutěže bylo velmi cenné především prezentování našeho podnikatelského záměru odborné porotě. Jejich místy i záludné otázky nám pomohly se na vše podívat z úplně jiného pohledu. V neposlední řadě použijeme finanční odměnu na rychlejší realizaci her v dalších městech.

Jak původní plány ovlivnila koronavirová krize?

Vyloženě negativně nás krize nepostihla, jelikož fungujeme na principu e-shopu. Naše hry se odehrávají venku, každý si je může zahrát kdykoliv a protože s vyhlídkami na zahraniční dovolené to pořád nevypadá růžově, domníváme se, že lidé budou hledat způsoby, jak trávit volný čas v Česku. A to jim chceme umožnit.

Další informace na www.nastartujtese.cz