Investor Hlavenka spoluzaložil asociaci na pomoc startupům

Jiří Hlavenka

Jiří Hlavenka Zdroj: profimedia

Skupina českých byznysmenů založila Czech Business Angel Assocation (CBAA). Uskupení vedené partnerem fondu Evolution Equity a bývalým technickým ředitelem antivirové firmy AVG Karlem Oblukem chce usnadnit propojení investorů a startupů. Mezi zakládajícími členy je kromě investora Jiřího Hlavenky i podnikatel Petr Skrla.

„Ani nejlepší myšlenka se nezhmotní, když nemá peníze. Proto chceme rozvíjet aktivní vztahy mezi investory a startupy, abychom vytvořili základ pro jejich spolupráci. Rádi bychom také vzbudili zájem u těch, kteří dosud o investování do startupů mnoho nevěděli nebo měli pocit, že se jich to netýká,“ vysvětluje Karel Obluk.

CBAA plánuje podporovat vzdělávání investorů a obecně kultivovat podnikatelské prostředí. Platforma poslouží jako místo pro spolupráci a sdílení zkušeností start-upových investorů. Vzorem uskupení jsou obdobné iniciativy v ostatních evropských státech, konkrétně pak v Rakousku, Velké Británii či ve Skandinávii.

Asociace hodlá zájmy investorů reprezentovat i ve vztahu ke státu. „Stát by měl mít zájem na tom, aby se podnikání rozvíjelo. Asociace bude v těchto otázkách jeho partnerem, a pokud bude třeba, podělí se o své zkušenosti,“ říká Jiří Hlavenka, který stál například u zrodu Kiwi.com.

Podmínkou členství v asociaci je především dodržování etického kodexu, který zakazuje zneužívat síť CBAA pro získávání vlastních klientů nebo pro nabídku vlastních služeb.

Nová asociace není jedinou iniciativou, která má v Česku napomáhat rozvoji mladých firem. V závěru loňského roku zahájila činnost Czech Startup Platform.

„Cílem platformy je zmenšit mezeru mezi talentovanými lidmi s nápadem a rušným startupovým světem, ve kterém se známé příběhy úspěšných startupistů mohou na první pohled zdát jako nedosažitelné. Chceme také celý ekosystém postupně dostávat i do regionů,“ představil Czech Startup Platform jeden z jejích iniciátorů Petr Mandík, který zastupuje agenturu Happyend.