Konečně stabilní zdroj čisté elektřiny? Španělský startup ji dokáže vyrobit z půdy

Výzkumné práce v laboratořích Bioo

Výzkumné práce v laboratořích Bioo Zdroj: Bioo

Výzkumné práce v laboratořích Bioo
Zavlažená krajina, ilustrační foto
3
Fotogalerie

V době, kdy se lidstvo ubírá vpřed ke stále ekologicky čistšímu získávání energie, přichází španělský startup Bioo s neotřelým přístupem v této věci. Mladá firma začala vyrábět eletřinu z půdy a tvrdí, že je schopna svým vynálezem v budoucnu obstarat energii pro celý dům. Uvedl to server Fast Company

Biologické panely, které dobíjejí energii z půdy. Takový nápad se zrodil v hlavě 24letého Pabla Vidarteho, který později díky svému nápadu založil i startup Bioo. „V podstatě máme zdroj energie, který funguje 24 hodin, sedm dní v týdnu. V budoucnu by tato technologie mohla zásobovat čistou energií celé domy,“ uvádí Vidarte, který se svým vynálezem hodlá přijít na trh do konce roku 2021 nebo počátkem roku 2022.

Celý systém funguje při dešti nebo zavlažování. Tehdy se z půdy do biologické baterie Bioo dostávají živiny a mikroorganismy. Ty se uvnitř této baterie živí organickou hmotou a produkují tak protony a elektrony. Elektrony poté vysílají na anodu a protony na katodu. Tento proces produkuje proud, který může napájet světla nebo senzory - a nakonec, pokud se zvětší, může potenciálně napájet celý dům. 

Kromě udržitelného způsobu získávání energie uvádí mladý zakladatel startupu i další výhody svého vynálezu. „Na rozdíl od velké solární farmy, která by mohla vytlačit přírodu – jako v Jižní Koreji, kde byly v posledních letech vykáceny dva miliony stromů, aby se vytvořil prostor pro solární panely – biologické panely mohou fungovat v souladu s rostlinami a stromy,“ uvádí Vidarte. 

Jedním z prvních míst, kde má být tato technologie použita, jsou farmy ve Španělsku. Panely Bioo by měly zajistit napájení senzorů, které shromažďují údaje, jako je vlhkost a pH půdy či by měly být schopny mapovat pole, aby zemědělci mohli optimalizovat podmínky pro pěstování plodin.