Poláci se připravují na stavbu modulárního reaktoru. Firma Synthos začíná jednat s úřadem

Malý modulární reaktor GE Hitachi

Malý modulární reaktor GE Hitachi Zdroj: GE Hitachi

Malé modulární reaktory postupují dál vpřed v úkolu nahradit větší typy reaktorů, jejichž výstavba se v Evropě v posledních letech mohutně prodražuje a zpožďuje. Polská Národní agentura pro atomovou energii bude jako první v Evropě řešit možnosti vstupu této technologie na svůj trh. O tento předběžný krok ho požádala polská chemická skupina Synthos, která na tomto projektu spolupracuje s americko-japonskou firmou GE Hitachi Nuclear. Píše o tom odborný server World Nuclear News.

Konkrétně Synthos požaduje obecný názor úřadu na technické řešení výstavby a provozu potenciálního reaktoru. Odborníci tento krok považují za první krok před oficiálním zahájením povolovacího řízení o výstavbě. „Je to první krok a my jsme připraveni s úřadem dále postupovat vpřed,“ řekl k tomu šéf společnosti Synthos Rafał Kasprów. 

Synthos věří, že malé modulární reaktory mohou hrát podstatnou roli v dekarbonizaci polského energetického sektoru a pomoci mohou i tamnímu průmyslu.

Projekt je ambiciózní i z hlediska časového plánu. Majitel skupiny Michał Sołowow podle listu Puls Biznesu loni v říjnu uvedl, že společný projekt na výstavbu malého jaderného reaktoru s výkonem 300 megawattů bude hotov do deseti let. Tehdy odhadoval, že investice bude činit méně než miliardu dolarů, zhruba 23,3 miliardy korun.

Projektový manažer J&T Pavel Muchna, který vývoj modulárních reaktorů dlouhodobě sleduje, podobné projekty vítá, ohledně rychlého nástupu menších reaktorů je však skeptický. „První modulární reaktor na západ od našich hranic bude pravděpodobně ve Spojených státech nebo Kanadě a nebude dřív než v roce 2027, až pak mohou přijít první diskuze nad komerčními projekty, které mohou trvat pět i více let.“ vypočítává nejbližší budoucnost nové technologie Muchna.

Polský přístup k jaderné energetice vnímá Muchna přesto pozitivně. „Je vidět, že Poláci mnohem více než česká strana hledí do budoucnosti. Ta bude díky čím dál větší decentralizaci nahrávat spíše menším zdrojům, potažmo menším reaktorům,“ doplnil.

Polsko hodlá postavit svou první tradiční jadernou elektrárnu během příštích 20 let, ještě ale nemá vyřešen systém financování projektu. Země nyní čelí zvýšenému tlaku ze strany Evropské unie na omezování uhlíkových emisí.

Spolupráce skupiny Synthos a GE Hitachi Nuclear začala loni v říjnu, kdy strany podepsaly memorandum o spolupráci. Česká energetická skupina ČEZ v tomto ohledu nezůstala pozadu, s americko-japonským konsorciem uzavřela dohodu o spolupráci v únoru. V této oblasti ČEZ zároveň podepsal i další partnerství s konkurenčními společnostmi NuScale a Rolls-Royce.