Na startupy v kolébce se zaměří fond Impulse Ventures. Má na to až čtyři miliardy

Samuel Huba, spolumajitel a řídicí partner Impulse Ventures

Samuel Huba, spolumajitel a řídicí partner Impulse Ventures Zdroj: Impulse Ventures

Rovnou od počátku pomáhat v rozvoji začínajícím firmám, a to nejen finančně. Takový je záměr nového tuzemského fondu Impulse Ventures. Základní kapitál do projektu vložil Ondřej Tomek, investor a spoluzakladatel portálu Centrum.cz. 

Na investice má fond Impulse Ventures podle své zprávy připraveny až čtyři miliardy korun. „Chceme být růstovým partnerem těch nejlepších inovátorů a technologických nadšenců. Tím, že investujeme výhradně vlastní peníze a nejsme svázaní regulemi standardních venture fondů, máme obrovskou svobodu v rozhodování a flexibilitě,“ popisuje plány Samuel Huba, spolumajitel a řídicí partner Impulse Ventures. „Ročně tak chceme uskutečnit jednotky investic do těch nejlepších projektů,“ dodává.

Fond momentálně spravuje podíly v českých startupech Shoptet, Safetica a Dataddo, ale také v polské firmě Audioteka.

Impulse Ventures kromě vyhledávání a posuzování potenciálních investičních příležitostí také pomáhá portfoliovým firmám. Podnikatelé působící ve fondu mají ostatně zkušenosti, byli součástí exitů Kiwi.com, Mall.cz nebo Centrum.cz v celkové hodnotě přes sedmnáct miliard korun.

„Jen tak se můžeme stát skutečným partnerem zakladatelů firem. Dokážeme působit jako mentoři, ale umíme také přiložit ruku k dílu při řešení výzev a problémů,“ říká Samuel Huba. „Naše přidaná hodnota pro zakladatele je, že podobnou situací, ve které se oni nacházejí, jsme už velmi pravděpodobně prošli,“ uzavírá.