Fond miliardáře Krska investuje do herních startupů, vstoupil do dvou firem

Avatar z Wolf3D

Avatar z Wolf3D Zdroj: Wolf3D

Tomáš Krsek
Tomáš Krsek, investor, majitel BHM Group
3
Fotogalerie

Investiční fond Presto Ventures Tomáše Krska se vrhá do herního průmyslu. V rámci nedávného investičního kola u estonského startupu Wolf3D nalil do této platformy miliony korun. Spolu s penězi od ostatních andělských investorů díky tomu Wolf3D vybral celkem 1,2 milionu eur, zhruba 31,5 milionu korun. Dříve fond Presto Ventures podpořil další firmu z herní branže Oddin GG. 

Wolf3D buduje unikátní platformu Ready Player Me, která umožňuje tvorbu osobních avatarů pro počítačové hry a virtuální realitu na základě selfie fotografií. Investici chce využít k dalšímu rozvoji a expanzi. 

Estonská platforma vznikla v roce 2014 a nyní se zaměřuje na malé a středně velké vývojáře, přičemž vybraným společnostem nabízí svou technologii zdarma.

Software Ready Player Me dokáže vytvořit herního avatara podobného samotnému hráči a toho pak přenášet napříč všemi hrami, ve kterých je platforma integrovaná. Hlavní výhodou tohoto software je skutečnost, že je kompatibilní s mnoha různými uměleckými styly všemožných her i žánrů.

„Hry se staly společenskou platformou – dnes už se většina lidí ve hrách socializuje,“ říká šéf a zakladatel startupu Timmu Tõke. Pro ilustraci, jaký může mít podobná aplikace potenciál - americký rapper Travis Scott například v dubnu uspořádal virtuální koncert ve hře Fortnite, jehož se zúčastnilo 12 milionů lidí.

Krskův fond už v únoru získal črvrtinovouvý podíl v tuzemském startupu Oddin GG, který se zabývá e-sportovou analytikou. Pražská společnost sbírá data z počítačových her, jako jsou League of Legend nebo DotA, a z nich pak pomocí dalších nástrojů počítá pravděpodobné vítěze klání. Tyto odhady pak posílá sázkovým kancelářím.  

Krsek, někdejší spolumajitel plzeňské Škody Transportation, má kromě Presto Ventures také investiční vehikl BHM group. Do něho spadá například stavitel operačních sálů Block či výrobce specializovaného nábytku a systémů pro laboratoře Köttermann. Přes fond Green Horizon Renewables pak Krsek staví větrné parky ve Finsku.