Twisto zaujalo jednorožce ZIP, získalo stamiliony korun

Michal Šmída, zakladatel a ředitel fintechového start-upu Twisto.

Michal Šmída, zakladatel a ředitel fintechového start-upu Twisto. Zdroj: Vacková Anna

Platební aplikace Twisto získala nového investora. Do české společnosti vstupuje australská firma ZIP, která se loni stala takzvaným jednorožcem, když její hodnota překonala miliardu dolarů. Do Twista investuje společně s fondem Elevator Ventures, za kterým stojí Raiffeisen Bank. Společnost Twisto od nových investorů získala na rozvoj celkem 440 milionů korun.

Společnost ZIP vznikla v roce 2013 a dnes působí mimo domovskou Austrálii také na Novém Zélandu, ve Velké Británii a v USA. ZIP je považována za jednoho ze světových lídrů v oblasti BNPL – rozložení on-line nákupů do několika plateb, které jsou pro zákazníka bez navýšení, protože za tuto službu platí samotné e-shopy.

K novým investorům v podobě společnosti ZIP a Elevator Ventures se připojili také ti stávající: nizozemsko-britsko-singapurský fond Finch Capital, nizozemský Velocity Capital a ING banka i rakouská pojišťovna UNIQA.

Generální ředitel a zakladatel Twista Michal Šmída uvedl, že tato nová spolupráce má za cíl dále pomoci měnit nastavení středoevropského vnímání kreditu. „Chceme naučit Čechy využívat platební nástroje, aby jim pomohly k vylepšení rodinných rozpočtů a řízení cash flow, zejména v době pandemie,“ řekl Šmída. 

Získanou investicí start-up ukončuje investiční kolo B. V přímých investicích tak Twisto v tomto kole dohromady získalo 21,28 milionu eur, v přepočtu 560 milionů korun. Za svoji existenci získalo Twisto kapitál přesahující 30 milionů eur a dalších více než 20 milionů eur v úvěrech, které firma využívá pro financování nákupů zákazníků. Zmíněných sedm milionů eur získala od britských Kreos Capital a také od českého fondu Orbit Capital.

Twisto působí na českém trhu již sedm let. Za dobu své existence využilo jeho služby více než 1,6 milionu zákazníků. V roce 2018 služba Twisto úspěšně vstoupila také na polský trh, kde nabízí stejný rozsah služeb jako v Česku.